ОБИЉЕЖЕН ДАН ПОГИНУЛИХ И НЕСТАЛИХ У ОДБРАМБЕНО-ОТАЏБИНСКОМ РАТУ

Полагање вијенаца на централном спомен обиљежју у Градишци

Полагање вијенаца на централном спомен обиљежју у Градишци

Полагањем вијенаца на централном спомен-обиљежју у Градишци данас је обиљежен 15. септембар - Дан погинулих и несталих у одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске.


Предсједник Општинске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Драгица Матковић навела је да се у Републици Српској 1.676 бораца и цивила воде као нестали, а у Градишци 15.

Она је истакла да је обиљежавање овог датума веома битно за породице погинулих и несталих, те да руководства организација на општинском и републичком нивоу улажу велике напоре да помогну тим породицама у остваривању њихових законских права.

Матковићева је навела да је ваома значајно да је у потпуности реализован Програм стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида у Републици Српској и што се приступило креирању додатног програма, који ће сљедеће године омогућити да се стамбено збрину и продице које из неких разлога тада нису поднијеле захтијев за додјелу и изградњу стамбених јединица.

Она је додала да је позитиван ефекат остварен путем Програма за самозапошљавање дјеце погинулих бораца, те да је у Градишци њих осам добило 8.000 КМ за самозапошљавање, а у Републици Српској исти износ добило је 237 дјеце погинулих бораца.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић нагласио је да је веома важно да друштво да значај обиљежавању Дана погинулих и несталих, те да велики број несталих Срба за којима се и даље трага, говори о чињеници да институције БиХ, којима је задатак тражење несталих, не раде свој посао и да политички представници српског народа морају инсистирати да се то стање промијени и да се појачају активности на тражењу несталих Срба.

Вијенце су положили представници Општинске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Градишка, те породице погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата.

Поводом 15. септембра - Дана погинулих и несталих у одбрамбено-отаџбинском рату, парастос у храму Покрова Пресвете Богородице биће служен вечерас у 19.00 часова.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

парастос за погинуле борце и жртве фашизма из церовљана

ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА - Jadovno 1941.

ОДРЖАН МЕМОРИЈАЛНИ ЗБОР У РОГОЉИМА - Jadovno 1941.