ОБИЉЕЖЕН ДАН СРБОБРАНСКЕ БРИГАДЕ

Положени вијенци на централно спомен-обиљежје у Градишци поводом дана 19. србобранске  бригаде
Положени вијенци на централно спомен-обиљежје у Градишци поводом дана 19. србобранске бригаде

У цркви Покрова Пресвете Богородице у Градишци данас је, поводом 26. марта - Дана 19. пјешадијске србобранске бригаде, служена света архијерејска литургија и парастос за борце погинуле у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Претходно су на централном спомен-обиљежју у Градишци положени вијенци и цвијеће. 

Вијенце су положили начелник општине Градишка Зоран Латиновић, представници 19. пјешадијске србобранске бригаде, општинске Борачке организације, Организације породица погинулих бораца и Трећег пјешадијског Република Српска пука. 

Начелник ратног оперативног одсјека 19. пјешадијске србобранске бригаде, потпуковник Станко Пушкар рекао је да је бригада формирана с циљем спречавања геноцида над српским становништвом и спречевања понављања злочина из Другог свјетског рата. 

Он је навео да је бригада формирана 26. марта 1992. године, да је тада имала само 282 борца, а већ у јуну исте године 4.800 бораца. 

"Тај број, до краја рата био је од 3.500 до 5.000. Од маја 1992. године до септембра 1995. године вођене су жестоке борбе на одбрани јужних граница Републике Српске, на линији фронта дугој преко 120 километара", додао је Пушкар. 

Латиновић је рекао да и након 20 година од егзодуса Срба из Доњег Вакуфа, ране још нису зацијелиле. 

"Градишка је у то вријеме широм отворила врата за избјеглице из Србобарана, а посебна пажња посвећена је породицама погинулих бораца и ратним војним инвалидима, са жељом да се стамбено збрину и обезбиједи им се посао", нагласио је Латиновић. 

Он је додао да је већи дио избјегличке популације из ратне општине Србобран, око 5.000 људи, одлучио да остане на подручју Градишке, да је већина њих продала или замијенила своју имовину у мјесту пријератног становања и у потпуности се адаптирала на нову средину. 

Током протеклог одбрамбено-отаџбинског рата погинуло је 316 припадника 19. пјешадијске србобранске бригаде, девет бораца још се воде као нестали, а више од 1.000 је рањено. 

У вријеме ратних дешавања на подручју општине Србобран погинуло је и 55 цивила, међу којима је шесторо дјеце, од три до 14 година.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

данас обиљежавање 18 година од страдања ... - Jadovno 1941.

18. година од страдања Срба у ... - Jadovno 1941.

Кад су бојовници љубили српску заставу - Jadovno 1941.