ОБИЉЕЖЕНЕ 23 ГОДИНЕ ОД ФОРМИРАЊА КНЕЖЕВСКЕ БРИГАДЕ ВРС

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/knezevo.jpgКНЕЖЕВО, 19. НОВЕМБРА /СРНА/ - Служењем парастоса, прислуживањем свијећа и полагањем вијенаца данас су у Кнежеву обиљежене 23 године од формирања 22. Кнежевске пјешадијске бригаде Војске Републике Српске /ВРС/. 

Обиљежавању је присуствовао предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Миломир Савчић, начелник општине Кнежево Боре Шкељић, грађани, борци и ратни команданти из ове бригаде.

"Прилика је данас да се подсјетимо на то вријеме, ратни пут 22. Кнежевске бригаде и наше погинуле саборце и да видимо које смо обавезе испунили према њиховим породицима", рекао је Савчић за Срну.

 Он је рекао да је највећи допринос Бригада дала у очувању Републике Српске на платоу планине Влашић, на којем је боравила највећи дио рата.

Предсједник Борачке организације општине Кнежево Ранко Вучић рекао је да је ратни пут 22. Кнежевске бригаде започео у Западној Славонији 1991. године, нагласивши да је током отаџбинског рата бригада прошла сва ратишта на простору БиХ.

"Окосница ратовања 22. Кнежевске бригаде била је на влашићком ратишту и одбрани Кнежева, самим тим и одбрани Републике Српске", рекао је Вучић.

Током отаџбинског рата 220 бораца ове бригаде дало је своје животе за отаџбину.

"Са подручја општине Кнежево током отаџбинског рата своје животе за отаџбину дало је 275 бораца, а 600 их је рањено", рекао је Вучић.

Он је рекао да су, након парастоса, положени вијенци у Спомен-соби и одата почаст погинулим борцима.

Вијенце су положили представници 22. Кнежевске бригаде Војске Републике Српске, Борачке организације Републике Српске, Борачке организације општине Кнежево, Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ и представници општинске власти.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

 

Кад су бојовници љубили српску заставу - Jadovno 1941.