ОБИЉЕЖЕНО 16 ГОДИНА ОД НАТО РАКЕТИРАЊА ПУТНИЧКОГ ВОЗА

Воз уништен НАТО ракетом у Грделичкој клисури

Воз уништен НАТО ракетом у Грделичкој клисури

Комеморативним скупом и полагањем вијенаца у Грделичкој клисури, поред Жељезничког моста преко Јужне Мораве, данас је обиљежено 16 година од НАТО ракетирања путничког воза када је погинуло најмање 15 цивила.

Вијенце и цвијеће на спомен-обиљежје положили су представници Јавног предузећа "Железница Србије", Војске Србије, лесковачке локалне самоуправе, удружења ветерана ратова, родбина и пријатељи настрадалих, преносе медији у Србији. 

"Укупан број страдалих у возу никада није прецизно утврђен, а патња ће остати заувек јер не можемо да повратимо жртве", рекао је градоначелник Лесковца Горан Цветановић и додао да се обиљежавањем тог датума одржава сјећање на њих и опомиње да се таква страдања не смију дешавати нигдје у свијету. 

Он је подсјетио да је током 78 дана бомбардовања, према процјенама, погинуло око 2.500, а рањено и повријеђено више од 12.500 људи. 

"Ови подаци нас опомињу да не смемо да заборавимо 24. март 1999. године када је 19 земаља Алијансе почело бомбардовање Србије без одобрења Савета безбедности УН, што је тада био преседан. И данас, после 16 година, осуђујемо тај напад који је вођен без имало поштовања међународог права, уништавајући животе многих људи на директан и индиректан начин", рекао је Цветановић. 

Комеморативни скуп почео је доласком путничког воза који се тачно у 12.20 часова зауставио на 100 метара прије моста, а након полагања вијенаца воз је уз једноминутни звук сирене прешао преко Жељезничког моста у Грделичкој клисури.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

АДАМОВИЋ: НЕ ЗАБОРАВИТИ НАТО БОМБАРДОВАЊЕ ...

ИЗЛОЖБА О НАТО БОМБАРДОВАЊУ - Jadovno 1941.

цвијеће за олега насова, прву жртву нато ... - Jadovno 1941.