ОБИЉЕЖЕНО 20 ГОДИНА ОД ФОРМИРАЊА СТУДЕНТСКЕ БРИГАДЕ

Академија поводом 20 година од формирања Студентске бригаде ВРС
Академија поводом 20 година од формирања Студентске бригаде ВРС

БАЊАЛУКА, 23. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Универзитет у Бањалуци обиљежио је свечаном академијом 20 година од формирања Студентске бригаде Републике Српске, чијих је девет припадника изгубило живот на бихаћком ратишту.

Ректор бањалучког Универзитета Станко Станић рекао је да се формирање Студентске бригаде ове године обиљежава први пут, с намјером да то не буде и посљедњи. 

Према његовом мишљењу, одлука тадашњих власти о распоређивању толиког броја младих у једну јединицу није била добра. "Већина њих су били неискусни и ако су већ морали бити ангажовани - требало је да буду у јединицама у којима има искусних бораца", рекао је Станић. 

Он је обећао да ће Универзитет преузети обавезу да обезбиједи стипендије члановима породица погинулих припадника Студентске бригаде који студирају на овој високошколској установи. 

"Главној саобраћајници Кампуса смо прије неколико година дали име Алеја Студентске бригаде, а у наредној години планирамо да у Кампусу изградимо спомен-капелу овој бригади", рекао је Станић. 

Командант Прве студентске бригаде Борислав Којић рекао је да је ова јединица бројала 2.104 борца, укључујући професоре и студенте, што је јединствен случај у историји ратовања. 

"Из Бригаде је погинуло девет студената, око 30 је лакше или теже рањено за укупно три мјесеца борбених дејстава", рекао је Којић. 

Он је додао да је бригада након формирања прошла 15-тодневну обуку на полигону Мањача, након чега је упућена на извршење борбених задатака на бихаћком ратишту, под командом генерала Манојла Миловановића. 

"Своје борбене задатке смо извршавали часно и одговорно са јако малим бројем губитака иако су временски услови на планинама Грабеж, Грмеч и Дебељача били тешки", рекао је Којић. 

Он је додао да му је командовање овом јединицом био најтежи официрски задатак у каријери. "Били смо на ивици града Бихаћа, али из непознатих разлога тај задатак није извршен", рекао је Којић. 

Горан Дракулић, аутор књиге "Сјећања на Студентску бригаду", која је промовисана на данашњој академији, рекао је да су студенти у том периоду највише размишљали о томе како да преживе. 

Он је додао да је већина студената била неприпремљена за борбена дејства и да је то за њих било најозбиљније искуство. 

Војин Чавић, отац погинулог студента Машинског факултета Слободана Чавића, рекао је да је његов син погинуо са 24 године и да и даље не може да се помири са овим губитком. 

Академији на Факултету политичких наука присуствовали су чланови породица погинулих студената, бивши студенти припадници Бригаде, генерал Војске Републике Српске Манојло Миловановић, представници Борачке организације Републике Српске, професори бањалучког Универзитета, те представници културног и јавног живота.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

обиљежавање дана 16крајишке моторизоване бригаде у ...

обиљежене 23 године од формирања кнежевске бригаде врс

21 ГОДИНА ОД ФОРМИРАЊА ГРАДИШКЕ БРИГАДЕ - Jadovno ...