ОБИЉЕЖЕНО 20 ГОДИНА ОД ФОРМИРАЊА ПРВОГ КРАЈИШКОГ КОРПУСА

БАЊАЛУКА, 1. ЈУНА /СРНА/ - Парастосом за више од 6.500 погинулих бораца који је служен у бањалучком храму Свете Тројице и полагањем вијенаца на гробљу "Свети Пантелија" данас је обиљежено 20 година од формирања Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске.

 

Предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Пантелија Ћургуз истакао је да је Први крајишки корпус заштитио и одбранио српски народ на простору БиХ.

 

"У саставу Првог крајишког корпуса било је више од 65 одсто од укупног броја војника у Војсци Републике Српске. Имао је пресудну улогу у очувању Српске, а јачину је показао у великим ратним операцијама међу којима је била и она за коридор живота", рекао је новинарима Ћургуз.

 

Некадашњи начелник Штаба Првог крајишког корпуса Бошко Келечевић оцијенио је да је овај корпус био окосница и најјача снага Војске Републике Српске.

 

"Овај корпус дао је огроман допринос у очувању Републике Српске и њених грађана. Више од 120.000 припадника Првог крајишког корпуса учествовало је у свим значајнијим војним операцијама на овим просторима", рекао је Келечевић.

 

Он је подсјетио да је Први крајишки корпус Војске Републике Српске имао пресудну улогу у очувању коридора живота.

 

Вијенце на бањалучком гробљу "Свети Пантелија" положили су представници БОРС-а, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Оружаних снага БиХ, града Бањалука и невладиних организација.

 

Обиљежавање 20 година од формирања Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске организовао је БОРС.

 

 

Извор: срна