ОБИЉЕЖЕНО 20 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ЧЕЛИНАЧКЕ БРИГАДЕ

srna

ЧЕЛИНАЦ,  /СРНА/ - У Челинцу је јуче обиљежено 20 година од оснивања Лаке пјешадијске бригада, у присуству бораца, породица погинулих бораца, те представника локалних и републичких институција.Обиљежавање 20 година од оснивања челиначке ратне јединице почело је светом литургијом у Храму Светог Архангела Гаврила коју су служили свештеници челиначке парохије.

 

Након молитве у Спомен-соби, у којој се чувају успомене на 220 погинулих бораца у одбрамбено-отаџбинском рату из челиначког краја, свештеници Радивој Вујанић, Дејан Поповић и Проко Кнежевић служили су парастос.

 

"Нема ништа светије што човјек може учинити од тога да да свој живот, бранећи најмилије. Због тога погинули борци Војске Републике Српске заслужују да их се увијек сјећамо, да се молимо за њихове душе и бринемо о њиховим породицама", рекао је јереј Дејан Поповић.

 

Вијенце у Спомен-соби положиле су делегације Борачке оранизације Републике Српске, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, општине Челинац и Мјесне заједнице Крепшић код Доњих Жабара гдје је челиначка бригада провела најдужи дио ратног дјеловања. Вијенце на мјесто гдје је бригада формирана положили су представници ове јединице командант Петар Крчмар, начелник Гојко Тешић и старјешина Раде Микаћ.

 

Предсједник Борачке организације Републике Српске Пантелија Ћургуз изјавио је да је, упркос бројним неријешеним проблемима који оптерећују демобилисане борце и њихове породице, евидентан напредак у системском рјешавању њиховог статуса, што потврђује да није заборављен допринос бораца у стварању и одбрани Републике Српске.

 

"Наши непријатељи, домаћи и инострани, никако не могу да нам опросте што смо створили и одбранили нашу Републику Српску, али баш то нам даје снагу да истрајемо у нашој борби", нагласио је Ћургуз, те додао да нико не смије омаловажавати ни понижавати борце и борачке породице.

 

Говорећи о ратном путу челиначке бригаде, њен командант пуковник Петар Крчмар истакао је да су Челинчани бранили Републику Српску на најтежим ратиштима од Котор-Вароша, преко Посавине, Теслића, Бихаћа, Гламоча до Мркоњић Града и да је том приликом погинуло 57 бораца, седам их се још води као нестало, 70 их је теже, а 183 лакше рањено.

 

Поводом обиљежавања 20 година од оснивања Лаке пјешадијске бригаде у Челинцу СПКД "Просвјета" приредила је изложбу новина које је током рата издавала челиначка ратна јединица. Изложбу је у Културном центру отворио директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић.

 

Велимировић је изразио наду да ће ускоро бити објављена и монографија Лаке пјешадијске бригаде из Челинца, да би будућим генерацијама био остављен вриједан документ о томе како је стварана и брањена Република Српска и какав је допринос томе пружио народ овог краја.

 

Извор: срна