ОБИЉЕЖЕНО 70 ГОДИНА ОД ФОРМИРАЊА ПРВЕ КРАЈИШКЕ ПРОЛЕТЕРСКЕ БРИГАДЕ

prijedor

ПРИЈЕДОР, (СРНА) - У мјесту Ламовита код Приједора  је обиљежено 70 година од формирања Прве крајишке пролетерске народноослободилачке ударне бригаде.

Тим поводом служен је парастос за погинуле борце протеклог отаџбинског рата из Ламовите, а вијенце и цвијеће на споменике палим борцима положиле су бројне делегације борачких организација.

 

Свечаности је присуствовао и министар унутрашњих послова Републике Српске Станислав Чађо који је у име Владе положио вијенце на споменике палим борцима НОР-а и отаџбинског рата.

 

Чађо је истакао да одавање почасти погинулим борцима има велики значај.

 

"На овим просторима живе људи који су одувјек знали да цијене слободу. Драго ми је да се све више грађана налази на обиљежавању оваквих јубилеја јер је веома важно да разумијемо и поштујемо нашу прошлост", рекао је Чађо.

 

Предсједник СУБНОР-а Републике Српске Благоје Гајић истакао је да су борци Прве крајишке пролетерске ударне бригаде дали немјерљив допринос у борби против фашизма.

 

"На овом мјесту су се 21. маја 1942.године састала четири партизанска батаљона из Козаре и Подгрмеча. Та славна бригада водила је битке на подручју цијеле бивше Југославије, осим Македоније, и дала је 25 народних хероја. Зато је и порука из Ламовите да његујемо наше светиње и слободарске традиције те да се на оваквим манифестацијама окупљају млади којима се мора причати о прошлости и антифашизму", истакао је Гајић.

 

Он је додао да посебно младе генерације треба да знају да је прије 70 година на овом мјесту основана прва бригада крајшких партизана која је пронијела славу антифажизма на просторима бивше Југославије.

 

 

Извор: срна