ОДАТА ПОШТА ХЕРОЈУ МИЛАНУ ТЕПИЋУ

Полагање вијенаца на гроб мајора Милана Тепића

Полагање вијенаца на гроб мајора Милана Тепића

Полагањем вијенаца и прислуживањем свијећа код породичне гробнице на мјесном гробљу у Комленцу, у општини Козарска Дубица, обиљежен је Дан сјећања на народног хероја Милана Тепића и 24 године од његове погибије у бјеловарској касарни у Беденику. 

 

Вијенце су код породичне гробнице Тепића положили начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро, предсједник Скупштине општине Милован Баришић и делегација Општинске Борачке организације на челу са предсједником Драгољубом Ћибићем. 

 

"И данас смо се као и годинама уназад поклонили сјенама народног хероја мајора Милана Тепића. Његово дјело је понос Козарске Дубице и треба да послужи као наук и инспирација новим генерацијама", изјавио је Злојутро. 

 

Он каже да Скупштина општине Козарска Дубица прогласила 29. септембар Даном сјећања на народног хероја Милана Тепића, а једна улица у том мјесту, као и у бројним другим градовима у Републици Српској и Србији, носи његово име и напомиње да је тешко на адекватан начин одати почаст таквом човјеку. 

 

"Има још простора да се његово дјело изучава и обиљежава јер знамо да се у Хрватској поново појављују текстови о том дану и о том чину. 

 

Мислим да нисмо, ипак, довољно пажње посветили томе, па и самом спомен-обиљежју јер је ово породична гробница", изјавио је Злојутро и додао да ће се на томе и даље радити. 

 

Предсједник Борачке организације општине Козарска Дубица Драгољуб Ћибић изјавио је да о херојском дјелу мајора Тепића треба говорити у контексту почетка ратних дешавања, када су Срби били угрожени широм бивше Југославије, а нису жељели рат. 

 

"Мајор Тепић је својим дјелом показао да се морамо организовати, учврстити, хомогенизовати и дати себе да сачувамо своју територију. То смо и чинили, а Тепићево дјело било је велика порука и охрабрење у одбрани. Он је био први испред првих", нагласио је Ћибић. 

 

Ћибић је подсјетио на ријечи мајора Милана Тепића:"Једанпут људи дају ријеч, она остаје или се погази. Ја сам дао ријеч да ћу да браним ову земљу ако јој буде тешко". 

 

"То су велике ријечи поносних Козарчана, познатих по храбрости и херојству", нагласио је Ћибић. 

 

Пензионисани пуковник Војске Републике Српске Мико Шкорић изјавио је да је са војног аспекта јасно да се са тадашњим непријатељем није могло разговарати, те да су се показале исправним процјене покојног мајора Тепића, који је својим херојским чином адекватно узвратио непријатељу. 

 

На мјесном гробљу у Комленцу, вијенце су данас положили и представници Удружења војних пензионера из Бањалуке и приједорске градске Борачке организације, као и делегације СУБНОР-а, општине Козарска Дубица и политичких странака. 

 

Мајора ЈНА Милан Тепић погинуо је 29. септембра 1991. године у бјеловарској касарни на Беденику, након што је дигао у ваздух војно складиште и себе, не желећи да препусти непријатељу оружје којим би убијао његове војнике. 

 

За тај јуначки чин мајор Тепић је одлуком Предсједништва СФРЈ постхумно одликован Орденом народног хероја. Република Српска установила је у част мајора Тепића Орден за посебне заслуге у рату. 

 

Једна улица у Козарској Дубици носи име Милана Тепића, а у парку Народних хероја подигнута је биста са његовим ликом. По мајору Тепићу назване су улице у Београду (општина Савски венац), Бањалуци, Источном Сарајеву, Нишу, Бачкој Паланци, Бешки, Инђији, Кули, Лесковцу, Новом Саду (три улице), Оџацима, Пироту, Смедереву, Сомбору, Сремској Митровици, Темерину, Великој Плани, Вршцу, Зрењанину, Теслићу, Градишци. 

 

Обиљежавањем Дана сјећања на народног хероја Милана Тепића, у Козарској Дубици завршен је овогодишњи програм обиљежавања "Септембарских дана одбране" од хрватске агресије 1995. године.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

СУТРА ДАН СЈЕЋАЊА НА НАРОДНОГ ХЕРОЈА МИЛАНА ТЕПИЋА

сутра 24 године од страдања војника јна у касарни у бјеловару

Заборављени јунак са Повлена - Jadovno 1941.