ОДГОЂЕНО ПРИПРЕМНО РОЧИШТЕ У ПРОЦЕСУ "ЛОРА 2"

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/split.jpg8. ЈУЛА /СРНА/ - На Жупанијском суду у Сплиту одгођено је за данас најављено припремно рочиште у процесу "Лора два" у којем се суди петорици бивших хрватских војних полицајаца за злочин у логору Лора над заробљеним припадницима ЈНА.


Рочиште је отказано због болести једног од оптужених, а ново је заказано за октобар.

Испред зграде суда окупило се 50-ак представника удружења из рата који су протестовали због новог поступка, преносе хрватски медији.

За злочине над војним заробљеницима оптужени су бивши управник логора Лора Томо Дуић, његов замјеник Тончи Вркић и чувари Анђелко Ботић, Анте Гудић и Емилијо Бунгур. Дуић и Бунгур се већ десет година налазе у бјекству.

Оптужница их терети да су од марта до краја љета 1992. године психички и физички злостављали заробљенике, а у три случаја злостављања су имала и смртну посљедицу.

Осим оптужених, како се наводи у оптужници, у мучењима су учествовали и други цивили и војна лица којима није утврђен идентитет.

Сва петорица оптужених већ су правоснажно осуђени у поступку "Лора један" за злочине над српским цивилима.

Кроз логор Лора 1991. и 1992. прошло је више од 1.000 људи. Међу њима били су цивили из далматинских градова, заробљеници из рата у БиХ од којих се за 60 ту губи сваки траг.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

ГЕНЕРАЛ ТРИФУНОВИЋ ОСЛОБОЂЕН

Затвор после борбе за кућни праг

Избеглица из Хрватске две године живи у киоску

ИДЕНТИФИКОВАНИ СРБИ ОТЕТИ 1991. ИЗ ГОСПИЋА