ОДЛУКА ТУЖИЛАШТВА БиХ НЕ ДОПРИНОСИ ПРАВДИ

vekaric_bruno.jpg

БЕОГРАД, 18. ЈАНУАРА /СРНА/ - Одлука Тужилаштва БиХ да обустави истрагу против Ејупа Ганића и још 13 осумњичених у случају "Добровољачка улица" показује да се правда селективно примјењује, сматра замјеник тужиоца Србије за ратне злочине Бруно Векарић.
       
Он је оцијенио да овај поступак сувише дуго траје и да одлука Тужилаштва БиХ не доприноси утирању пута ка помирењу у региону, а нарочито не задовољењу правде за жртве.

"Сада је много јасније зашто је Тужилаштво БиХ одбијало да потпише Споразум о међусобном уступању доказа, којим би се сви докази једне и друге стране објединили и брже расветлили почињени злочини", рекао је Векарић Срни.

Он каже да се из саопштења Тужилаштва БиХ добија одговор ко није починио злочин у Добровољачкој, али не ко јесте.

Сада се, наводи Векарић, трага за неким другим непознатим лицима, а постоје евентулани починиоци који су мртви.

"Босанска страна је показала да није имала жељу да нам да своје доказе", рекао је Векарић и истакао да српско Тужилаштво за ратне злочине наставља своју истрагу у случају "Добровољачка".

Тужилаштво БиХ обуставило је истрагу против Ејупа Ганића и још 13 осумњичених у случају "Добровољачка улица" у Сарајеву јер, како је утврђено, у радњама осумњичених нису садржана обиљежја кривичног дијела.

Приликом договореног повлачења припадника ЈНА и команде Друге војне области из Сарајева 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици, у засједи коју су поставиле паравојне формације "Зелене беретке" и "Патриотска лига" и Територијална одбрана БиХ, убијена су 42 припадника ЈНА, рањена 73, а 215 је заробљено.

 

 

Извор: срна