ОДРЖАНО ПРИПРЕМНО РОЧИШТЕ ЗА ЗЛОЧИН У БЈЕЛОВАРСКОЈ КАСАРНИ

Убијени припадник ЈНА након предаје у бјеловарској касарни 1991.
Убијени припадник ЈНА након предаје у бјеловарској касарни 1991.

Пред Жупанијским судом у Ријеци данас је одржано припремно рочиште за суђење Јури Шимићу, оптуженом за ратни злочин над заробљеним официрима ЈНА у бјеловарској касарни 29. септембра 1991. године.

Шимић, који је у то вријеме био предсједик регионалног Кризног штаба за Билогорско-подравску регију, стријељање је наредио након уласка хрватских војно-полицијских снага у касарну "Божидар Аџија" у којој се предало око 60 официра и 150 редовних војника ЈНА, саопштено је из Документационо - инормационог центра "Веритас". 

Војници ЈНА били су разоружани и постројени на полигону унутар касарне и натјерани да се скину у поткошуље и панталоне. 

Према оптужници, Шимић је издвојио из групе тројицу заробљеника - команданта касарне пуковника Рајка Ковачевића и његове помоћнике потпуковника Миљка Васића и капетана прве класе Драгишу Јовановића. 

Он је затим наредио групи од више наоружаних, за сада непознатих припадника хрватских снага, да их одведу десетак метара даље и лише живота, што су они и учинили хицима из ватреног оружја. 

Из "Веритаса" подсјећају да су припадници Збора народне гарде (ЗНГ) 29. септембра 1991. године у 7.20 часова почели напад на све војне објекте ЈНА у гарнизону Бјеловар, који су већ 15 дана били под тоталном блокадом. 

Пошто је изостала помоћ виших команди ЈНА, а настала ситуација на измаку дана није давала никакву шансу за даљу успјешну одбрану, командант 265. механизоване бригаде стациониране у касарни пуковник Рајко Ковачевић наредио је обуставу даље одбране, одлагање оружја, предају војника и старјешина и њихово постројавање у кругу касарне. 

Након тога су око 19.00 часова припадници ЗНГ ушли у касарну из које се више није пружао никакав отпор и стријељали команданта касарне и његове помоћнике. 

Породица покојног капетана Драгише Јовановића у јулу 1998. године упутила је захтјев Хашком трибуналу за покретање службене истраге против Јуре Шимића и његових сарадника, али Тужилаштво никада није отворило службену истрагу. 

Војно тужилаштво у Београду је 1992. године подигло оптужницу против Јуре Шимића и његових сарадника, која му је, преко Вијећа за ратне злочине у Београду, достављена у августу 2011. 

То је испровоцирало хрватски Сабор да, у октобру 2011. године, донесе Закон о ништавости одређених правних аката правосудних тијела бивше ЈНА, бивше СФРЈ и Србије, који је спријечио даље поступање по њој. 

Жупанијско тужилаштво у Бјеловару у мају 2006. године, након што им је Хашки трибунал уступио документацију, затражило је провођење истражних радњи о убиствима официра ЈНА у бјеловарској касарни против непознатих починилаца. 

Истрага је, међутим, покренута тек након што су електронски медији у региону емитовали снимке на којима се виде злочини почињени над припадницима ЈНА и након што су видео-записи доспјели у надлежне правосудне установе у Србији и Хрватској. 

Предмет у фази истраге је у међувремену пребачен на Жупанијски суд у Ријеци, а осумњичени Шимић је, након 11 дана проведених у притвору, пуштен да се брани са слободе, на којој се и даље налази. 

Главни претрес је заказан за 8, 9. и 10. јун ове године, наводе из "Веритаса".

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

DVIJE DECENIJE OD ZLOČINA U BJELOVARSKOJ KASARNI ...

Годишњица страдања припадника ЈНА у Бјеловару (29.09.1991 ...

Злочин над војницима ЈНА у Бјеловару још некажњен - Jadovno ...

У име части – говор мајора Милана Тепића - Jadovno 1941.