ОПАСНИ ЈАЛИЈАШИ И КРИМИНАЛЦИ ИЗ МАСЕ

srna

БИЈЕЉИНА, 18. ЈАНУАРА (СРНА) - Напокон смо сазнали да нико из бошњачког политичког и војног врха није крив за злочине над војницима у сарајевској Добровољачкој улици, мада је злочина - каже Тужилаштво Суда БиХ - ипак било, само се још не зна ко их је наредио, извршио, односно ко је заробио стотине војника, па их затворио у ФИС, злостављао и касније размијенио.

Претпоставља се тек да су то били нижерангирани појединци са криминалним склоностима, и често са затворским досијеима, који су чинили појединачне злочине.

Стварно, кад мало боље размислите, ко је уопште могао имати такву моћ да нареди: "пресијеци", "пуцај", "убиј", "тјерај", "млати", "размијени" итд. сем ситних лопова из градских махала? Нико добронамјеран не може повезати ратне власти у Сарајеву са тим инцидентима!

Све је то радила фукара - разни сиротани из социјално проблематичних породица са чудним надимцима: "Ћел", "Цацо", "Дедо" и остали локални мангаши, који су све чинили сами и без икакве помоћи, а камоли наредби или суфлирања ратних власти.

Уосталом, они су расписали и референдум о независности и одбили да уведу Вијеће народа у предратну Скупштину БиХ. Сјећамо се једног "деде" како виче са говорнице: "Жртвоваћу мир за независну БиХ"! Опасни су ти мали појединци из масе.

Неки од тих ситних сарајевских лопова изјашњавали су се и као "Југословени" да би ушли у политику и имали бољи уплив. Мудри су ти јалијаши.

Локални мангаши су довели муџахедине. И дали им држављанство. Толерисали су одсијецање глава "невјерницима". И све у потаји да не би неко у ратном Сарајеву чуо за то.

Бин Ладенови су баш њих тражили у ратном Предсједништву БиХ да би добили пасоше. И, како су показали каснији догађаји, брзо су нашли заједнички језик са тим домаћим полусвијетом. Сјетимо се Њјујорка 11. септембра 2001. И тако све до недавне Мевлидове буне у Сарајеву.

Отварали су локални мангупи и ситни криминалци и логоре. Држали су у њима сваког ко им је дошао под руку, па и дјецу. Неке чак и послије рата. Било им, онако босански и комшијски, жао да се растану од њих.

Тај улични олош потписао је са државним врхом сусједне државе војни споразум за заједничке операције у којима је протјерано неколико стотина хиљада Срба, уз масовне гробнице по Лици, Кордуну, Мркоњић Граду, покушаје десанта преко Саве, успутна смакнућа заробљеника у околини Дрвара итд...

Ситни криминалци и појединци ван контроле опустошили су хиљаде српских станова у Сарајеву, а касније их хладно подијелили сународницима као да су их они зарадили.

Исти тај олош, ван икакве контроле власти, који је наређивао смакнућа по Добровољачкој, правио видео-записе поред запаљених села Срба код Санског Моста и искрено се радовао толикој ватри у јесење хладне дане, покушао је највећу превару (виц) вијека - да уз вјерске и националне симболе намами "иновјерце" да заједно праве грађанску државу.

Надамо се да у Тужилаштву Суда БиХ и осталим тужилаштвима неће према њима бити сасвим строги, јер упркос појединачним инцидентима које су правили они (ситни преваратни, шибицари, башибозлук и остали јалијаши), неосновано су вјеровали да имају подршку ратних власти у Сарајеву. Били су у заблуди, јер им је неко (не зна се ко) додјељивао чинове, награде са љиљанима, а неки су добили и улице...

Треба бити поштен и признати: нису Алије, Ејупи, Хариси, Расими, Атифи и остали мангупи са још необичнијим надимцима од ових, те остали мали људи у бурним временима ништа криви! Не, господо поротници! Они су били заведени, инструисали су их силници и национални лидери типа Јуке, "Ћеле 2" и дипломатског кора из Маоче.

Дакле, треба имати у виду да су се баш ти криминалци - предратни затвореници, џепароши и улични манијаци супротставили храбро "српској агресији" која је - као што то, наравно, зна и "експерт за наша питања" међународни тужилац Џуд Романо - била инспирисана из најужих политичких и војних кругова великосрпства.

Не сумњамо - ако је било злочина у "ослободилачом рату против агресора", онда ће их Тужилаштво сасвим сигурно, кад-тад, једном приликом, чим прије, свакако, кад се заврши истрага, чим буде именован нови главни истражилац, у року, у складу са позитивним прописима... процесуирати.

Уосталом, кривци су већ лоцирани и налазе се на сигурном. Многи од њих још леже у институцијама БиХ. Мислимо, наравно, на гробља у Барама, на Ковачима....
       
Пише: Ненад ТАДИЋ

 

Извор: срна