Оптужница за злочине над Србима у Трнову

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/sudbih.jpgТужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Едхема Годињака /63/, рођеног у Сарајеву, Медариса Шарића /46/, рођеног у мјесту Беганови, општина Хаџићи, и Мирка Буноза /46/, рођеног у Љубушком, за ратне злочине над српским цивилима на подручју општине Трново.

Из Тужилаштва БиХ саопштено је да се оптужени терете да су у својству припадника јединица такозване Армије БиХ, МУП-а БиХ, Територијалне одбране БиХ и Хрватских оружаних снага /ХОС/ у селима на подручју општине Трново починили ратни злочин против цивилног становништва и ратних заробљеника.

У оптужници се наводи, да су оптужени свјесно и вољно учествовали у удруженом злочиначком подухвату са заједничким циљем вишеструког лишења живота цивила српске националности у селима на подручју општине Трново.

Они су учествовали у противправном хапшењу српских цивила и њиховом затварању у заробљеничким објектима формираним на подручју општине Трново и паљења њихове имовине. Учествовали су и у лишавању живота и нечовјечном поступању према заробљеним припадницима Војске Републике Српске у заробљеничким објектима на подручју општине Трново.

Приликом почињења ратних злочина убијено је више од 90 лица, међу којима је највише старијих лица, од којих су неке жртве биле старије од 80 година, а међу жртвама је већи број жена, као и дијете рођено 1990. године. Тужилац и овлаштена службена лица Тужилаштва БиХ, заједно са овлаштеним полицијским радницима из више полицијских агенција, провели су дуготрајну и темељиту истрагу у овом предмету, а оптужница једна је од најопсежнијих подигнутих у Посебном одјељењу за ратне злочине од почетка рада Тужилаштва БиХ.

Наводе оптужнице Тужилаштво ће доказивати позивањем око 140 свједока оптужбе, те са више од 300 приложених доказних материјала. Овом оптужницом не завршава се процесуирање ратних злочина почињених на подручју Трнова.

Приликом провођења истраге, прикупљени су докази о појединачним извршењима ратних злочина на подручју више села у региону Трнова, против идентификованих починилаца. С обзиром на мању сложеност за процесуирање, јер је ријеч о појединачним почињењима ратних злочина, предмети против више десетина осумњичених, директних извршилаца биће предложени за процесуирање у надлежним ентитетским правосудним институцијама.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

Извор: БН Телевизија