Откривен споменик “Српском ратнику”

У дворишту цркве Светог пророка Илије на Рудиштима, у општини Власеница јуче је свечано откивен и освештан споменик “Српском ратнику“, који симболизује страдање српских родољуба на овим просторима у свим ратовима у којима су се борили за слободу и своју отаџбину.

Подизање споменика помогле су општинска Борачка организација, Министарство рада и борачке заштите Српске и локална заједница .

Након литургије и литије, у порти цркве Светог пророка Илије на Рудиштима, у Власеничкој мјесној заједници Цикоте, откивена је и освештана спомен плоча, спомен соба и Споменик, који су подигнути у знак сјећања на све српске родољубе који су страдали у Одбрамбеним ратовима од 1804. до 1995. године.

Градња споменика и осталих спомен обиљежја због недостатка средства трајало је седам година, и напокон је приведена крају, захваљујући залагању општинске борачке организације, и ресорног министратва као и саме локалне заједнице.

Датум свечаности није случајно изабран, јер је на Илиндан слава цркве на Рудиштима када се овдје одржава традиционално народно окупљање и дружење житеља овог краја.

 

 

Извор: БН Телевизија

Везане вијести:

Први свјетски рат

Стратишта НДХ

Отаџбински рат