ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О НАТО БОМБАРДОВАЊУ СРБИЈЕ

Изложба Агресија на СР Југославију отворена у Фочи
Изложба Агресија на СР Југославију отворена у Фочи

ФОЧА /СРНА/ - Велики број људи присуствовао је синоћ у Фочи отварању изложбе о НАТО бомбардовању СР Југославије 1999. године београдског Музеја жртава геноцида.

Кустос историчар Музеја из Београда Бојан Ђокић рекао је да фотографије порушених мостова, стамбених објеката, болница, ТВ торњева, изгорјелих возова, уништених пруга и путева, приказују окрутност бомбардовања. 

Изложбом су обухваћена и бомбардовања српског народа у Првом и Другом свјетском рату, те у ратовима у БиХ и Хрватској од 1991. до 1995. године, а циљ изложбе је, каже Ђокић, да се прикаже контитнуитет српских страдања у 20. вијеку. 

Ова изложба, која је постављена у фочанском Музеју Старе Херцеговине, настала је поводом 15 година од НАТО агресије. 

"Уз поруку да се никада не понови, циљ нам је да сачувамо сјећање на српска страдања. Баш као што је патријарх Герман говорио да морамо да праштамо, али не смијемо да заборавимо", навео је Ђокић. 

Директор Фочанског Музеја Бранка Драгичевић нагласила је да је ова изложба наставак обиљежавања једног вијека од почетка Првог свјетског рата. 

"У септембру смо одали почаст Фочацима страдалим у Првом свјетском рату и промовисали књигу `Адресар мртвих Фочана` Миленка Тодовића, чији је суиздавач управо Музеј жртва геноцида из Београда", рекла је Драгичевићева. 

Она је додала да је ово прилика да се посјетиоци изложбе присјете и бомбардовања Фоче 1995. године, када је, осим војних објеката, НАТО авијација порушила мостове на Дрини и ТВ репетиторе. 

Начелник општине Фоча Радисав Машић је истакао да су у Другом свјетском рату за Србе посебно трагична била савезничка бомбардовања из 1944. године, а да је у НАТО бомбардовању 1999. године на Србију пало 22.000 тона различитог експлозива. 

Изложба "Агресија на СР Југославију 24. март - 10. јун 1999", садржи 35 паноа са фотографијама и факсимилима докумената, разним мапама и картама, а њени аутори су виши кустос београдског Музеја жртава геноцида Ненад Антонијевић и вршилац дужности директора тог музеја Вељко Ђурић Мишина. 

Поставка у фочанском Музеју Старе Херцеговине биће изложена до 26. децембра.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ИЗЛОЖБА О НАТО БОМБАРДОВАЊУ