ОТВОРЕНО ПИСМО ТАДИЋУ

koalicija-izbjeglica

БЕОГРАД, 15. МАРТА /СРНА/ - Коалиција удружења избјеглица у Србији предала је данас отворено писмо за српског предсједника Бориса Тадића са молбом да допринесе рјешавању избјегличких имовинских и бројних других проблема.

Предсједник ове коалиције Миодраг Линта рекао је новинарима да је коалиција у претходне двије године упутила 11 службених дописа Тадићу, на које на жалост нису добили одговор, нити је Тадић сматрао за потребно да прими њихову делегацију.

У данашњем отвореном писму, које су предали на портирници зграде предсједника Србије, избјеглице су поставиле шест питања Тадићу, а прво је зашто није подржао петицију са потписима више од 70.000 оштећених грађана који су тражили поврат својих насилно одузетих имовинских и стечених права, исте стандарде у суђењима за ратне злочине и коначно рјешавање питања несталих лица.

Избјеглице питају Тадића зашто није подржао њихову иницијативу да се отвори суштински дијалог између Србије, Хрватске и БиХ у рјешавању избјегличких проблема на темељу Анекса Г Бечког споразума о сукцесији и о враћању свих права грађанима.

Тадићу је упућено питање зашто није подржао иницијативу ове коалиције да се оснује један фонд за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима, те иницијативу да српски парламент усвоји једну резолуцију о људским правима избјеглих и прогнаних лица, која би обавезала Владу Србије на дијалог са Сарајевом и Загребом о рјешавању избјегличких проблема.

Избјеглице питају Тадића зашто није подржао њихову иницијативу да се на конференцији министара спољних послова Србије, Хрватске, БиХ и Црне Горе, одржаној у новембру прошле године у Београду, заједничка декларација допуни обавезом држава да ће рјешавати избјегличке проблеме, а не да се прича избјеглиштва своди на социјално-хуманитарни ниво.

Тадићу је упућено и питање зашто није предузео конкретне мјере да се коначно ријеши питање несталих лица, иако је у неколико разговора са предсједником Хрватске Ивом Јосиповићем рекао да је то најтеже отворено питање између двије државе.

 

Извор: срна