ПАНДУРЕВИЋ: ПРОШИРИТИ ОПТУЖНИЦУ И НА ТАДАШЊИ ДРЖАВНИ ВРХ

sud

 САРАЈЕВО, /СРНА/ - Посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Александра Пандуревић изразила је наду да Тужилаштво БиХ неће стати са истрагом о ратним злочинима у "Силосу", те да ће оптужница коју је Суд БиХ потврдио бити проширена и на остала лица из тадашњег државног и војног врха под чијом су командом они почињени.

        "Мислим између осталих и на генерала Неџада Ајнаџића, који је долазио и посјећивао `Силос`, инспектора Енвера Дуповца који је доводио снаге ХОС-а које су починили злочине, ратно Предсједништво БиХ под чијом је директном контролом био логор, па и на чланове тадашње Владе која је тамо слала државну комисију", рекла је Пандуревићева Срни.

        Она је изразила очекивање да ће Тужилаштво током судског процеса уложити максималне напоре, те пред суд довести многе свједоке злочина у "Силосу" који су се након рата иселили из БиХ, углавном у Америку и Аустралију.

        Суд БиХ потврдио је јуче оптужницу у предмету "Мустафа Ђелиловић и други" која терети осам лица за ратни злочин против цивилног становништва и ратних заробљеника српске националности у објектима "Силос" у Тарчину, Основној школи "9. мај" у Пазарићу и у магацину касарне "Крупа" у Зовику.

        Оптужница терети Мустафу Ђелиловића, Фадила Човића, Мирсада Шабића, Незира Казића, Бећира Хујића, Халида Човића, Шерифа Мешановића и Нермина Калембера за ратни злочин против цивилног становништа и против ратних заробљеника.

        Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ ухапсили су ова лица 22. новембра, а Тужилаштво БиХ је против њих подигло оптужницу 30. децембра.

 

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png