ПАРАСТОС СРБИМА УБИЈЕНИМ НА МИЉЕВАЧКОМ ПЛАТОУ

Парастос страдалим Србима на Миљевачком платоу

Парастос страдалим Србима на Миљевачком платоу

У цркви Светог Марка у Београду данас је служен парастос за 40 Срба које су припадници хрватске војске и полиције убили на данашњи дан прије 23 године на Миљевачком платоу, територији која налазила под заштитом УНПРОФОР-а.

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац подсјећа да се злочин практично одиграо пред очима свијета и да је Савјет безбједности УН донио резолуцију којом га је осудио.

Штрбац каже да је хрватско правосуђе прошле године изрекло само двије пресуде које још нису правоснажне за нискорангиране припаднике Хрватске војске, док се командант јединица које су извеле ту акцију Иван Бачић ових дана гласно по хрватским медијима хвали како је то учинио на своју руку.

"Бачић прича о томе да је акција била успјешна, иако је након ње био смијењен јер је тада оцијењено да је направљена штета Хрватској јер је и Савјет безбједности УН осудио убиство Срба", навео је Штрбац.

Према његовим ријечима, упркос свему, у Хрватској ником не пада на памет да Бачића процесуира, а, на другој страни, Србе и припаднике ЈНА процесуирају за било шта.

Као посебно трагично он је навео да се у Хрватској дупли аршини примјењују и на жртве и да српска страна никако не може да дође до тијела 12 жртава Миљевачког платоа, које су као Н.Н. лица сахрањене на гробљу у Книну.

"Колико пута смо још од Хашког трибунала тражили да их ексхумирају за своје потребе. Они су рекли да немају пара и да се обратимо Хрватима. Обраћали смо се Хрватима и током овог посљедњег састанка у јуну. Одговор је увијек - када дођу на ред. А када ће доћи на ред, то се не зна", каже Штрбац.

Он наглашава да је пропуштена велика шанса да се прије уласка у ЕУ Хрватска присили да процесуира злочинце и ријеши питање несталих и додаје да вјерује да је правда за жртве Миљевачког платоа и за остале српске жртве у Хрватској, ипак, достижна јер ратни злочин не застаријева.

"Постоји и небеска правда, ако не буде задовољена ова земаљска. На нама Србима је да документујемо сваку жртву. Гријех је заборавити било коју жртву. Треба да документујемо кривце, па, ако не буде земаљске, биће небеске правде", поручио је Штрбац.

У нападу хрватске војске и полиције на Миљевачки плато 21. јуна 1992. године заробљено је, а затим и мучки убијено 40 Срба. Њихова измасакрирана и унакажена тијела бачена су у јаму безданицу у близини засеока Бачић.

Идентитет 28 особа утврђен је након ексхумације која је услиједила два мјесеца послије злочина, док идентитет 12 убијених није могуће утврдити ни данас, јер Хрватска опструише ексхумацију са книнског гробља гдје су сахрањени.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ПАРАСТОС СРБИМА УБИЈЕНИМ НА МИЉЕВАЧКОМ ПЛАТОУ ...
ДЕВЕТНАЕСТ ГОДИНА ОД НАПАДА НА МИЉЕВАЧКИ ПЛАТО ...
МАСЛЕНИЦА - Хрватска слави датуме страдања Срба - Jadovno ...