Парастос српским жртвама Госпића биће 18.10.2015. у Новом Београду

Измасакрирана па запаљена тјела госпићких Срба

Измасакрирана па запаљена тјела госпићких Срба

Из Удружења Госпићана "Никола Тесла" из Београда, стигло нам је саопштење да ће парастос тј. помен за српске жртве које су убијене октобра 1991. године у Госпићу и околини, бити у недјељу 18. октобра 2015. у 14 сати у цркви Св. Ђорђа, у Старој Бежанији, улица Војовођанска бр. 70.

То је прилика да се помолимо за наших 240 сународника који су убијени средином октобра 1991. године у госпићком крају, од хрватских паравојника, које су предводили: Мирко Норац, Томислав Мерчеп (комадант посебне јединице "Јесење Кише"); Тихомир Орешковић (бивши емигрант и криминалац); Иван Орешковић организатор тзв. Одбране Госпића; Анте Карић, повјереник владе Хрватске за Лику; Дарко Милиновић, касније министар здравља и социјалне помоћи у влади Хрватске и др.

Случај Госпић је једна од мрачних страница не само хрватског тужилаштва већ и хрватске новије историје. И поред чињенице да је Хашки Трибунал уступио Жупанијском суду у Ријеци овај предмет на 4.000 страница уз извођење 140 свједока обдране. Оптужено је само шест особа, осуђена тројица, на 37 година затвора, али казне и третман осуђених су били ништа друго до ругање правди и породицама чији су најмилији страдали у том етничком чишћењу Госпића.

Поред тога, убијен је и један свједок Милан Левар августа 2000. године, који је јавно проговорио о ратним злочинима над Србима у Госпићу. Исто тако и цијели државни врх је још крајем 1991. био упознат са ужасима и етничком чишћењу Госпића.

Овим путем желимо да позовемо све Госпићане, Личане, Крајишнике, српске родољубе, да присуствују овом парастосу, јер ако се ми не сјетимо наших ближњих, како онда да се Бог сутра сјети нас кад будемо улазили у Царство Небеско.

 

Извор: zlocininadsrbima.com

 

Везане вијести:

О Месићу и Госпићу

MemoМеморијална фудбалска утакмица „Радован Рајко Бараћ“

DIVOSELO - ZLOČINOM DO PUSTOŠI – ZAPISI ILIJE VUJNOVIĆA ...

Проклетство бојовника Душка - Jadovno 1941.