ПАРАСТОС СРПСКИМ ЖРТВАМА У АКЦИЈИ "МАСЛЕНИЦА"

sveti marko

БЕОГРАД, 22. ЈАНУАРА (СРНА) - У цркви Светог Марка у Београду служен је парастос српским жртвама убијеним прије 19 година у акцији хрватске војске "Масленица" на Равне Котаре, јужне дијелове Републике Српске Крајине (РСК), када је погинуло 348 Срба, међу којима 35 жена и троје дјеце.

        У Хрватској за ове злочине још нико није процесуиран, a породице српских жртава из удружења "Суза" вјерују, како су навеле у саопштењу, да ће Србија инсистирати код органа власти Хрватске да се они који су починили злочин у овој акцији процесуирају и адекватно казне.

        Парастосу су присуствовали представници породица жртава и избјегличких удружења Чедомир Марић и Милојко Будимир, као и директор Документационо-информативног центра "Веритас" Саво Штрбац.

        Марић је рекао Срни и РТРС да за све ове године још нико није процесуиран за овај злочин, мада су неки међу њима, хрватски официри, Анте Готовина и Мирко Норац, који су у томе учествовали, осуђени али за друге злочине.

        "Можда ћемо за 20-ту годишњицу имати нешто више рећи, можда ће неко ново вријеме и кретање у Хрватској бити позитивније, па ће се, ипак, суочити са прошлошћу и истином о њој", рекао је Марић, наводећи да породице жртава увијек живе у нади да ће правда бити задовољена

        Након парастоса породице жртава положиле су вијенац на спомен плочу жртвама у Ташмајданском парку код цркве Светог Марка.

        У овој, трећој по реду агресији Хрватске на заштићену зону УН, осам лица се још води као нестало, неколико села је уништено, а у збјеговима је умрло још 165 лица, углавном старије популације.

        У тој агресији највише су страдала три српска села - Ислам Грчки, Кашић и Смоковић, као и етнички мјешовита села Мурвица, Црно, Земуник Горњи, Пољица и Ислам Латински.

        Срби из ових села су убијени, прогнани или одведени у затворе и логоре, њихова богата имања су опљачкана, опустошена и уништена, а културни споменици, гробља и цркве девастирани, оскрнављени или порушени.

        Међу њима су и Двори Јанковић Стојана у Исламу Грчком са црквицом Светог Георгија у којој је сахрањен познати књижевник Владан Десница, цркве Светог Георгија у Смоковићу и Светог Илије у Кашићу.

        Један од тежих злочина, већ првог дана агресије, догодио се на превоју Мали Алан на Велебиту, у непосредној близини осматрачнице Унпрофора, када су припадници хрватске специјалне полиције, мучки из засједе убили и масакрирали 22 припадника Српске војске Крајине (СВК) с подручја Грачаца.

        Операцију "Масленица" планирали су и извели хрватски генерали Јанко Бобетко, Анте Готовина, Анте Росо, Мирко Норац и Младен Маркач, уз знање и одобрење тадашњег предсједника државе и врховног команданта оружаних снага Хрватске Фрање Туђмана.

        Тадашњи начелник артиљерије сектора "Велебит" био је Агим Чеку, донедавни предсједник Владе Косова, од чијих је граната највише цивила страдало.

 

Извор: срна