ПАРАСTОС ЗА ЖРTВЕ ЗЛОЧИНА ИЗ СЕРДАРА

Обиљежавање

КОTОР-ВАРОШ, /СРНА/ – На мјесном гробљу у Кукавицама код Котор-Вароша jуче је служен парастос за 16 Срба из Сердара, које су 17. септембра 1992. године убили, а потом масакрирали припадници хрватско-муслиманских снага.

 

Најмлађа жртва злочина у Сердарима имала је четири године, а најстарија 60 година.


Предсједник которварошке Борачке организације Госто Tривуновић изјавио је да је злочин у Сердарима један од најсвирепијих у претходном рату.

"За злочин у Сердарима оптужнице су подигнуте тек недавно, и то само против четири особе, без обзира што се знају имена свих извршилаца и налогодаваца тог злочина", рекао је Tривуновић.

У нападу муслиманско-хрватских снага на Сердаре у зору 17. септембра 1992. године убијени су Бранко /60/, Босиљка /53/, Јеленко /31/, Радмила /21/, Славко /60/, Данка /54/, Драго /47/, Мирко /31/, Славиша /22/ и Споменка Сердар /19/, Љубица /40/, Слободанка /12/ и Сњежана Tепић /4/, Никола Дукић /40/, те Славко /55/ и Славојка Бенцуз /21/. 

За злочин у Сердарима пред Судом БиХ у току је суђење некадашњим припадницима Територијалне одбране Котор-Вароши Фикрету Планинчићу, Расиму Лишанчићу, Сеаду Мензилу и Мирсаду Ватрачу.

 

 

Извор: срна