ПЉЕНИДБА ИМОВИНЕ, УМЈЕСТО НАКНАДЕ ЗА ОТЕТИ СТАН

koalicija-izbjeglica

БЕОГРАД, /СРНА/ - Коалиција удружења избјеглица у Србији изразила је протест због одлуке Општинског суда у Сиску да се Србину, чији су иницијали Б.Б, заплијени преостала имовина у селу Доњи Храстовац ради исплате трошкова парничног поступка у којем је у Хрватској изгубио стан, који је, као и његово станарско право, хрватска држава продала 1996. године.

Коалиција удружења избјеглица оцјењује да у Хрватској и даље функционише етнички мотивисано правосуђе с циљем легализације етничког чишћења Срба.

Одлука Општинског суда у Сиску о заплијени и продаји три хектара земљишта са срушеном кућом у селу Доњи Храстовац, у власништву Б.Б, требало би да буде извршена 21. марта, наводи се у саопштењу Коалиције удружења избјеглица у Србији.

У саопштењу се наводи да је Б.Б. већ двије деценије избјеглица у Србији и да нема новца да плати трошкове парничног поступка од 125.000 куна /више од 16.000 евра/.
       
"Оштећени грађанин је 14. јануара 1998. године поднио тужбу Општинском суду у Сиску за враћање отетог стана и накнаду штете за покретну имовину у њему. У септембру 1991. године припадник хрватске војске насилно је провалио у стан Б.Б, који је у то вријеме био на службеном путу у Аустрији", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да је стан у власништву Б.Б. хрватска држава продала са станарским правом у фебруару 1996. године.

Након више од осам година суђења, Општински суд у Сиску донио је пресуду о одбијању тужбеног захтјева са образложењем да је тужба прекасно поднесена, а грађанину Б.Б. наложено је да плати трошкове парничног поступка. Ту незакониту одлуку потврдили су Жупанијски, Врховни и Уставни суд.

Према Закону о обавезним односима, застарјелост се не примјењује на лица која имају статус избјеглог или прогнаног лица.

Случај грађанина Б.Б. један је од више од 40 000 поступака које избјегли и прогнани Срби и други оштећени грађани са пребивалиштем у Србији и широм свијета воде пред хрватским правосуђем за враћање имовинских и стечених права, која су насилно одузета, наводи се у саопштењу.

"Још једном тражимо да предсједник Србије Борис Тадић и Влада подрже нашу иницијативу да се отвори суштински дијалог између Србије и Хрватске о проналажењу правичног и трајног решења наших проблема", наводе из Коалиције удружења избјеглица у Србији.

 

Извор: срна