ПЛАНОВИ И АКТИВНОСТИ НА ОБИМНОМ ПРЕНАОРУЖАВАЊУ ВОЈСКЕ ХРВАТСКЕ

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/hrvatska_vojska.jpg

Чини се да су хрватске оружане снаге након дужег времена материјалне оскудице дочекале период обимног пренаоружавања. Најновија вест о снабдевању хрватског ратног ваздухопловства са 16 нових борбено извиђачких хеликоптера америчке производње типа Kiowa Warrior коју смо недавно пренели само је једна у низу. Поред ових, хрватска војска очекује и набавку 14 транспортних хеликоптера типа Blackhawk као замену за старе хеликоптере руске производње типа Ми-8. Оба ова пројекта могу се остварити кроз режим донација америчке војске, међутим оно што представља најамбициознији подухват у опремању хрватских оружаних снага јесте набавка нових ловачких авиона. Поједини извори у Хрватској спомињу разматрање набавке половних авиона типа F-16 од Данске или САД, при чему се рачуна на симболичну цену ових апарата, а представници хрватског ратног ваздухопловства већ су посетили своје мађарске колеге пре две недеље, када су им предали подужу листу питања у вези перформанси борбених авиона шведске производње типа Грипен које користи мађарско РВ, као и искустава мађарске војске са употребом ових авиона. Ове активности представљају битно другачији курс хрватског министарства одбране након што су се током овог лета у хрватском државном врху чули предлози о укидању ратног ваздухопловства ове земље због финансијских потешкоћа.

И копнене јединице хрватских оружаних снага добијају нову опрему. Пентагон је већ донирао 212 MRAP теренских оклопних возила хрватској војсци у току ове године, а са Немачком је већ склопљен уговор о набавци 12 половних (али модерних) самоходних хаубица Panzerhaubitze 2000 домета 50 километара. Спомиње се чак и замена југословенских борбених возила пешадије М-80 возилима западне производње, при чему би М-80 вероватно били

донирани Украјини, међутим овај пројекат за сада није известан. У сваком случају, Хрватска још од 2008. године покушава да опреми своју војску оклопним возилима финске производње типа Patria AMV. Процес набавке Patria одвија се са тешкоћама због буџетског дефицита и корупције, али је до сада произведено свих 126 наручених возила. Није међутим познато колико је ових возила заиста стигло у арсенал хрватске војске, мада је питање времена када ће се набавка Patria реализовати у целости. Према плановима министарства одбране Хрватске њихово дефинитивно оспособљавање за активну службу очекује се 2016. године. Ту је и стара амбиција о модернизацији хрватских тенкова М-84А4 о којој се у хрватским медијима поново прича, али ни тај пројекат, будући оптерећен

мањком финансијских средстава, за сада није известан. Промене се дешавају и у организацији хрватских копнених снага. Тако је хрватска војска овог месеца представила два пешадијска батаљона резервиста у Осјеку и Дубровнику (сваки снаге око 600 људи), у склопу реформе резервног састава којој је циљ да пружи 20 000 обучених резервиста распоређених у 12 јединица.

Имајући у виду да се највећи део поменутог модерног наоружања коме се хрватска војска нада очекује у форми донација Пентагона или трампи за потребе остварења америчких интереса у Украјини, намеће се закључак да су управо САД одлучиле да наоружају Хрватску и тиме је доведу на ниво једне од најснажнијих војски региона. Остаје да се види због чега.

 

Извор: СРБИЈА ДАНАС

 

Везане вијести:

Обнављање „Вражје дивизије“ - Jadovno 1941.