ПО ИНТЕРПОЛОВОЈ ПОТЈЕРНИЦИ УХАПШЕН ЈОВАН ОГАР

Документационо информациони центар "Веритас" саопштио је да је српска полиција у Београду ухапсила Србина из Хрватске Јована Огара (69) рођеног у селу Мушковци код Обровца по међународној потјерници коју је због наводних ратних злочина за њим расписао Интерпол у Загребу.

У саопштењу је наведено да је Огар, који је ухапшен јуче, саслушан пред судијом Вијећа за ратне злочине Вишег суда у Београду, који му је, упркос порицању било какве везе са инкриминираним дјелом, отворио екстрадициони поступак и пустио га да се брани са слободе уз забрану напуштања боравишта у Србији до коначне одлуке о екстрадицији. 

Из "Веритаса" подсјећају да су пресудом Жупанијског суда у Задру од 25. маја 1995. године ухапшени Јован Огар и Миле Гак проглашени кривима што су 26. јануара 1993. у Затону код Обровца као припадници Милиције САО Крајине рафалом из ватреног оружја убили шест лица хрватске националности старије доби и да су осуђени на 20 година затвора. 

На основу међународних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм свијета је до сада је ухапшено 149 Срба из Хрватске и бивших припадника ЈНА, од којих су 47 екстрадирани у Хрватску.

Од екстрадираних до сада је против 18 поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дјела ратног злочина у оружану побуну, што има за посљедицу губитак обештећења за вријеме проведено у притвору. 

"Оволики број обустава поступака против лица са Интерполових потјерница указује и на злоупотребу Интерпола од Хрватске", закључено је у саопштењу "Веритаса".

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

УХАПШЕН СРБИН ЧЕДОМИР ВУКАДИН - Jadovno 1941.

У ФРАНЦУСКОЈ УХАПШЕН СРБИН ПО ... - Jadovno 1941.

УХАПШЕН 80-ГОДИШЊИ СРБИН МИЛЕ ДАКИЋ - Jadovno 1941.

по хрватској потјерници ухапшен милорад ... - Jadovno 1941.