ПОДРШКА ИНИЦИЈАТИВИ ГРАДСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ИЗ БАЊАЛУКЕ

srna

САРАЈЕВО, (СРНА) - Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево подржава иницијативу Градске организације из Бањалуке да због застоја у процесу тражења несталих Срба у БиХ буде прекинута свака сарадња са Међународном комисијом за тражење несталих лица (ИЦМП) и да се српски представници повуку из Института за нестала лица БиХ, рекао је Срни предсједник Организације у Источном Сарајеву Мирко Вранић.
       
"Уважавам предсједника Градске организације Бањалука Станислава Бркића као једног од најтрезвенијих људи који се овом тематиком баве. Представници ИЦМП-а недавно су нас у Културном центру Источно Сарајево исмијавали и омаловажавали, а још од Института немамо никавих података о несталим у БиХ. Нема Централне евиденције несталих, што је највећи проблем, а нема је да се не би знало колико је Бошњака страдало у Сребреници и Срба у Сарајеву и у другим мјестима", истакао је Вранић.
       
Међународни фактори који су укључени у тражење несталих "чиниоци су највећег зла за српски народ", рекао је Вранић, наводећи да ће се ИЦМП током 2013. године повући и оставити Институту "у аманет да ради шта хоће".
       
Члан Управног одбора Института за нестала лица БиХ Душан Шеховац рекао је Срни да неће поднијети оставку, односно да ће то учинити само у случају да не успије испунити или ако неко спријечи да се испуне конкретни приједлози Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске.
       
"Нека предложе нешто конкретно, па ако ја то нећу или не могу урадити онда ћу дати оставку", рекао је Шеховац.
       
Предсједник Удружења несталих лица Сарајевско-романијске регије Милан Мандић рекао је да са Републичком организацијом о овом питању има другачији став, наводећи да српски представници у Институту и ИЦМП-у треба да наставе рад.
       
Градска организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Бањалука покренула је иницијативу да, због застоја у процесу тражења несталих Срба у БиХ, буде прекинута свака сарадња са ИЦМП-ом, да се српски представници повуку из Института за нестала лица БиХ и покрене кривична пријава против директорке ИЦМП-а Кетрин Бомбергер.

 

 

Извор: срна