ПОЈЕДИНЦИ НЕ ОДУСТАЈУ ОД ИДЕЈЕ О БОШЊАЧКОЈ ДРЖАВИЦИ

muhamed_filipovic

САРАЈЕВО, 20. МАРТА /СРНА/ - Академик из Сарајева Мухамед Филиповић тврди да је идеја о бошњачкој држави и данас присутна код појединих високопозиционираних бошњачких политичара.

"Због идеје о бошњачкој држави, неке особе и данас фигурирају веома високо у бошњачкој политици, али таква идеја је неизводљива", рекао је Филиповић.

Филиповић је за федералне медије испричао да су заговорници идеје о стварању муслиманске државице у рату били Алија Изетбеговић и Харис Силајџић.

Он је навео да је Алија Изетбеговић потписао споразум у Женеви, у љето 1993. године, којим се прихвата приједлог међународне заједнице о уређењу БиХ као уније три различите државе.

Према Филиповићевим ријечима, овим потписом унутар БиХ би се створила муслиманска државица, што је и био циљ тадашњих владајућих институција у Сарајеву.

Филиповић је објаснио и како је помогао да се "превазиђе та ситуација када је Изетбеговић схватио да је погријешио".

"Алија ме позвао код себе у собу, гдје ми је рекао да је погријешио и тражио од мене савјет како да се та ситуација превазиђе. Ја сам му рекао: Сад ћемо написати једно писмо Овену и Столтенбергу у којем ћеш им рећи да ти није јасно да ли ће таква унија бити јединствен државноправни и међународни субјект и да зато поништаваш свој потпис" - рекао је Филиповић.

Он је навео да је одржан и Бошњачки сабор да би се размотрила одлука о доношењу устава новостворене бошњачке државе, као и именовању Алије Изетбеговића за њеног првог предсједника.

Према тврдњама Филиповића, све се то дешавало у тајности, у подруму хотела "Холидеј Ин", а међу најгорљивијим присталицама ове идеје био је Харис Силајџић.

"Међу најгорљивијим присталицама идеје о бошњачкој држави био је Харис Силајџић. На своје сам уши слушао Силајџића како објашњава да су међународни услови такви да је могућа бошњачка држава, а да међународна заједница, као и Србија и Хрватска неће имати ништа против тога", испричао је Филиповић, преноси "Дневни аваз".

 

Извор: срна