ПОЛИЦИЈА ВОДИ ГЛАВАША У ЗАТВОР

Бранимир Главаш

Бранимир Главаш

У току је спровођење Бранимира Главаша у затвор Реметинец по налогу загребачког Жупанијског суда.

Суд у Загребу издао је овај налог осјечкој полицији, након што је Врховни суд закључио да би Главаш на слободи могао да уништи доказе или утиче на свједоке, те му одредио истражни затвор у коме би требало да дочека коначну пресуду за ратне злочине у Осијеку. 

"Суд је издао налог за Главаша, који иде полицији у Осијеку. Они би током дана требало да га доведу", рекао је портпарол загребачког Жупанијског суда Крешимир Девчић. 

Према одлуци Врховног суда, истражни затвор Главашу може да траје до правоснажног окончања кривичног поступка, али не дуже од казне на коју је неправоснажно осуђен. 

Одлука је донесена након жалбе тужилаштва на одлуку ванрасправног вијећа загребачког Жупанијског суда од 6. фебруара да Главаш, након изласка из затвора у Мостару, може да се брани са слободе. 

Главашева обрана најавила је да ће чим прими рјешење Врховног суда поднијети тужбу Уставном суду. 

Уставни суд Хрватске 12. јануара укинуо је пресуду Врховног суда у случајевима "гаража" и "селотејп" у којима је Главаш правоснажно осуђен на осам година затвора због ратног злочина над српским цивилима у Осијеку 1991. 

Од Врховног суда, Уставни суд је затражио да понови поступак којим је потврдио осуђујућу пресуду загребачког Жупанијског суда. 

Након укидања правоснажне пресуде на снази је остала неправоснажна пресуда, којом је Главаш био осуђен на десетогодишњу казну затвора. 

Од укупно пет година и четири мјесеца, Главаш је у мостарском затвору био четири године, а преостали дио казне одслужио је у Сарајеву и Зеници.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Загреб: Главаш се враћа у затвор

Главаш остаје на слободи

ШТРБАЦ: УКИДАЊЕ ПРЕСУДЕ - ПОЛИТИЧКА ... - Jadovno 1941.

Саопштење: Захтевамо оштру реакцију Србије поводом изјаве Колинде Грабар да је Војводина држава!

Саопштење: Одлучно одговорити на ... - Jadovno 1941.

ГЛАВАШ УСКОРО НА РАДНОМ МЈЕСТУ!? - Jadovno 1941.

Жртве Главашевих злочина на споменику ... - Jadovno 1941.