ПОЛИТИЧКИ ЛОВ НА СРБЕ ЗБОГ ЛИЧНЕ ОСВЕТЕ

Обрад Кесић
Обрад Кесић

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић изјавио је да је цијела прича о депортацији Срба из Америке лична освета и лично поимање правде неколико америчких истражилаца који су свједочили против неких Срба и у Хагу, а који већ 10 година нису успјели да докажу кривицу ниједног Србина који је у САД.

Кесић је прецизирао да су то, прије свега, истражиоци Мајкл Меквин и Ричард Батлер, који су били "везани за екипу" која је у Хагу истраживала ратне злочине, а који су - када су се вратили из Хага - понијели спискове војних обвезника бивше ЈНА и Територијалне одбране, које су српске власти морале да предају Хагу. 

"То су спискови војника, тада ЈНА, а касније и Војске Републике Српске и Републике Српске Крајине. Посебно су на мети људи који су били војници у јединицама из Подриња, јер се желело доказати њихово учешће у злочину у Сребреници", рекао је Кесић "Вечерњим новостима", поводом најаве да се у "првом таласу" из САД спрема депортација најмање 150 људи, углавном Срба. 

Кесић је рекао да ниједан Србин због ратних злочина није осуђен и депортован из САД, наводећи да су истражиоци били преамбициозни и у почетку жељели да судски докажу да је ријеч о ратним злочинцима који су ушли у САД. 

"Међутим, како су пред судовима од Пенсилваније, преко Флориде до Чикага, почели да падају предмети против Срба, они су променили тактику и оптужили их да су лагали када су попуњавали документацију приликом уласка у САД, јер нису навели да су били припадници 'стране војне формације", појашњава Кесић. 

Кесић је додао да је на тај начин тактика промијењена, јер прогањаним Србима сада почињу да се баве имиграциони судови, гдје је терет доказивања за тужиоца доста лакши, због ригорозних америчких правила. 

"Цео процес у суштини је политичка хајка, без имало жеље да се утврди лична одговорност. Од самог почетка српска заједница у САД није желела да било ко избегне личну одговорност за неки злочин за време рата. Али, досад, што се тиче Срба, држава није могла да докаже да је било који од тих појединаца починио злочин", напоменуо је Кесић.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ДЕПОРТАЦИЈА 150 ДРЖАВЉАНА БиХ ЗБОГ РАТНИХ ЗЛОЧИНА ...

хапшење осумњичених или заташкавање ... - Jadovno 1941.

МАНИПУЛАЦИЈЕ БРОЈЕМ СТРАДАЛИХ МУСЛИМАНА У КРАВИЦИ