ПОМЕН КОМАНДАНТУ МИТРУ МАКСИМОВИЋУ МАНДИ

Полагање вијенаца поред бисте војводе Митра Максимовића Манде у Угљевику
Полагање вијенаца поред бисте војводе Митра Максимовића Манде у Угљевику

УГЉЕВИК, 27. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У Угљевику је данас обиљежено 12 година од погибије војводе Митра Максимовића Манде, команданта Специјалне јединице Војске Републике Српске /ВРС/ "Мандини лавови".

Служењем помен-парастоса, полагањем вијенаца и прислуживањем свијећа окупљени чланови породице, саборци, представници политичког живота општине Угљевик и бројни пријатељи, одали су почаст војводи Манди. 

Предсједник Борачке организације општине Угљевик Јован Маринковић рекао је да је војвода Мандо задужио српски народ на овим просторима, те да га народ Републике Српске памти као великог човјека, борца, спортисту. 

"Као знак сјећања на овог српског јунака сваке године 27. децембра у Угљевику се организује низ активности. Борачка организација заједно са Угљевичанима чува сјећање на српског јунака", истакао је Маринковић и напоменуо да се сваке године у част мајевичког команданта организује турнир у малом фудбалу. 

Предсједник Скупштине општине Угљевик Ђоко Симић поручио је да сјећање на легендарног команданта никада неће изблиједити. 

Симић је истакао да је данас, на дан његове погибије, одата почаст и признање војводи Манди, нагласивши да сви памте шта је он учинио у одбрани подручја које је бранила Прва мајевичка бригада. 

Војвода Митар Максимовић Мандо био је предсједник Скупштине општине Угљевик, предсједник општинске Борачке организације и предсједник фудбалског клуба "Рудар". 

Одликован је орденом Милоша Обилића за ратне заслуге. Погинуо је 27. децембра 2002. године у саобраћајној несрећи у мјесту Дворови код Бијељине.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ОБИЉЕЖЕН ДАН ПОВРАТКА БОРАЦА ... - Jadovno 1941.

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА - Jadovno 1941.

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА ПОГИНУЛЕ БОРЦЕ ... - Jadovno 1941.