ПОМЕН СРПСКИМ УСТАНИЦИМА И БОРЦИМА ОТАЏБИНСКОГ РАТА

visegrad_panorama.jpg

ВИШЕГРАД, 14. ФЕБРУАРА (СРНА) - Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Дражан Перендија рекао је данас у Добруну, код Вишегхрада, на обиљежавању Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата и Дана Првог српског устанка, да српски народ остаје на путу који је трасирао вожд Карађорђе и за који је у отаџбинском рату животе дало 23 000 најбољих синова и кћери.

"Борачке категорије цијене и поштују све институције Републике Српске коју су створили, али и те институције морају имати пуно разумијевање за српске борце који су крварили на ратиштима да бисмо данас живјели у миру и слободи", нагласио је Перендија.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Мирослав Којић поручио је да је Дан бораца и Дан Првог српског устанка изванредна прилика да се подсјети на славну борбу српског народа који је остварио вјековни сан да створи своју самосталну републику на лијевој обали Дрине.

"Нажалост, овај празник није заживио како би требало да буде, а то је да га понајвише славе они који су стварали Републику Српску, јер је њих врло мало на оваквим светковинама па и на овој данас у Добруну", рекао је Којић и додао да се мора учинити све да овај дан добије значај који заслужује.

Делегат у Вијећу народа Републике Српске Александар Фурулија рекао је да је положај борачких категорија тежак. "Републичке власти морају и даље посвећивати пуну пажњу онима који су стварали Републику Српску", истакао је Фурулија.

Начелник општине Вишеград Томислав Поповић рекао је да није случајно што се у Добруну, у вишеградској општини, одржава централна манифестација поводом Дана бораца и Првог српског устанка јер је овај град дао велики допринос борби српског народа у отаџбинском рату.

"Општина из буџета обезбјеђује средства за ативности борачке организације, а прошле године доста је инвестирано у стамбено збрињавање борачких категорија", рекао је Поповић.

Ратни војни инвалид Горан Пухалац указао је посебно на проблем незапослености демобилисаних српских бораца и истакао да ни нови закон који регулише статус борачких категорија није пуно побољшао њихове услове живљења и да они још живе на ивици људског достојанства.

Обиљежавање Дана бораца одбрамбено- отаџбинског рата и Дана Првог српског устанка почело је светом литургијом у храму Успенија пресвете Богородице у Добруну, а након тога су игуман Клистрат и монах Серафим служили парастос за српске устанике из 1804. године и српске борце погинуле у отаџибинском рату.

Делегације институција Републике Српске и општине Вишеград положиле су затим вијенце на споменик Вожду Карађорђу код храма у Добруну и на Споменик браниоцима Републике Српске у Вишеграду.

 


Извор: срна