ПОМЕН СТРАДАЛИМА ПРОТЕКАО МИРНО

srna

ТУЗЛА, 15. МАЈА /СРНА/ - Са бијелим ружама и запаљеним свијећама у рукама око 200 учесника помена за жртве ратног злочина у "тузланској колони" прошетали су Брчанском малтом гдје је 1992. године страдало око 200 војника ЈНА у повлачењу из БиХ.


Шетња и вјерски обред обављен на мјесту страдања протекли су мирно, уз појачано полицијско обезбјеђење.

Извјештач Срне јавља да помен прате бројне новинарске екипе пристигле из Републике Српске, али и медији из Федерације, а на раскрницама су окупљене групе грађана који у тишини прате дешавања.

Међу учесницима помена су министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић, предсједник Борачке организације Пантелија Ћургуз, преживјели учесници злочина, породице убијених и предстаници удружења жртава Одбрамбено-отаџбинског рата.

Програм обиљежавања страдања војника наставља се у 12.15 часова служењем парастоса на гробљу Пучиле у Бијељини, гдје ће на спомен костурницу бити положено цвијеће, након чега је најављено обраћање званичника.

Муслиманске снаге напале су 15. маја 1992. године колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора требало да напусти БиХ и пређе преко Бијељине у Србију. Том приликом страдало је око 200 војника, од којих најмање 50 смртно, док су остали били рањени или заробљени.

 

 

 

Извор: срна