ПОМЕН ЗА 11 СРПСКИХ ЦИВИЛА УБИЈЕНИХ 1992. ГОДИНЕ

Bratunac-groblje.jpg

БРАТУНАЦ, 28. ЈУНА /СРНА/ - На гробљу у Братунцу данас ће бити обиљежено 20 година од страдања 11 српских цивила које су муслиманске оружане снаге из Сребренице, под командом Насера Орића, убиле приликом напада на српско насеље Лозницу на Видовдан 1992. године.

Представници општинске Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, као и родбина и пријатељи настрадалих, у 10.00 часова прислужиће свијеће и положити цвијеће на централном спомен-крсту на гробљу у Братунцу.

 

Током прве године ратних сукоба у БиХ припадници муслиманске војске из Сребренице нападали су чисто српска села на подручју општина Братунац и Сребреница на највеће православне празнике.

 

Тако су, осим напада на насеље Лозницу на Видовдан, муслиманске оружане снаге напале насеља Биљача, Сасе и Залазја на Петровдан 1992. године када је убијено 69 српских цивила, а на Божић 1993. године нападнута су сва села у Мјесној заједници Кравица гдје је убијено 49 Срба.

 

За ове злочине, као и за све друге злочине почињене над Србима током 1992. и 1993. године на подручју Братунца и Сребренце, гдје је убијено 1.500 Срба, нико још није одговарао.

 

Извор: срна