ПОТВРЂЕНА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЗЕЛЕНИКЕ И ДРУГИХ

sud

САРАЈЕВО, 15. МАРТА (СРНА) - Суд БиХ потврдио је оптужницу која Ивана Зеленику и још четири лица терети за злочин против човјечности над жртвама српске националности заробљеним у логору Дретељ, саопштено је данас из Суда БиХ.

У оптужници се наводи да су злочине од маја до августа 1992. године починили Зеленика у својству вишег официра у штабу ХОС-а, Срећко Херцег у својству команданта војног затвора Дретељ "Бруно Бушић", Едиб Буљубашић у својству замјеника команданта касарне ХОС-а Дретељ, те Иван Медић и Марина Грубишић-Фејзић, који су били стражари у овом војном затвору.

Жртве су у овом логору злостављане, мучене, премлаћиване, силоване и сексуално злостављане, као и мучене на изразито понижавајуће начине. Више лица је умрло од посљедица злостављања и премлаћивања, а некима се након одвођења из ћелија изгубио сваки траг.

"У логор су незаконито затварани Срби. Било је затворено око 200 цивила, који су мучени, премлаћивани и сексуално злостављани, а неколико их је на смрт премлаћено. Једна од затвореница је 33 пута силована, а сексуално је злостављана чак и 70-годишња старица", рекао је раније тужилац Џуд Романо.

 

 

Извор: срна