ПРАВОСНАЖНА ОПТУЖНИЦА У СЛУЧАЈУ "СИСАК"

sud

БЕОГРАД, (СРНА) - Оптужница за ратни злочин убиства 24 српска цивила у Сиску 1991. и 1992. године постала је правоснажна, након што је Ванрасправно вијеће Жупанијског суда у Осијеку одбило приговоре оптужених Владимира Миланковића и Драге Бошњака као неосноване.

        Миланковић је као полицијски руководилац оптужен због ратног злочина против цивилног становништва и против ратних заробљеника, а Бошњак као припадник специјалне полицијске јединице "Вукови" због ратног злочина против цивилног становништва.

        У тим злочинима су убијене 24 особе, при чему Миланковић одговара за све, а Бошњак за осам жртава, за које је установљено да су их побили он и неидентификовани припадници његове јединице, преносе београдски медији.

        Миланковић се терети да је као командант полицијских снага на ширем подручју Сиска и Баније, те као замјеник начелника сисачке полицијске управе био овлашћен за издавање наређења припадницима свих полицијских јединица. Његова одговорност је била и за поштовање и примјену ратног и хуманитарног међународног права о безбједности и заштити цивила на том подручју и за хумано поступање према ратним заробљеницима.

        Бошњак је организовао и предводио групу непознатих припадника јединице са којима је неовлашћено лишавао слободе, злостављао и усмрћивао српска цивиле. Претпоставља се да је одговоран за смрт осам цивила.

        Трећи осумњичени, тадашњи начелник полицијске управе Ђуро Бродарац, који је након рата био руководилац ХДЗ-а и сисачки жупан, умро је 13. јула у осјечком затвору, гдје је био од 21. јуна, након што је ухапшен са Миланковићем и Бошњаком. Због тога је кривични поступак обустављен, а он сахрањен уз све почасти и чином генерала.

 

 

Извор: срна