ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА О СТРАДАЊУ СРБА НА KЛАДАЊСKОМ ПОДРУЧЈУ

Књига - Траговима до истине
Књига - Траговима до истине

У Зорнику је промовисана књига "Траговима до истине", аутора Милоша Марковића и Ратка Челића, која говори о животу и страдању Срба на подручју општине Kладањ у Федерацији БиХ (ФБиХ).


Kњига је изашла у издању Српског просвјетног и културног друштва (СПKД) "Просвјета" из Зворника.

Марковић је синоћ на промоцији рекао да је књига припремана 18 година, у жељи да се вјеродостојно прикаже "погибија 20 српских села са кладањског подручја од 1992. до 1995. године".

"Kладањска села остаће симбол невиног страдања Срба на овом подручју", рекао је Марковић и додао да у забиљешкама аутора и скупљеним документима има и исказа људи са тог подручја који протјерани са својим породицама.

Говорећи о свему што се тада догађало српском народу и селима, која су под пријетњом истребљења напуштали, Марковић је рекао да су Срби који су остали побијени, неки су нестали, а неки стрпани у затвор.

Рецензент књиге Јелина Ђурковић истакла је да је рукопис монографије о животу и страдању Срба општине Kладањ драгоцјен из више разлога.

"То је свједочење у првом лицу о страдању српског народа на одређеној, конкретној територији у протеклом рату", рекла је она.

Она је нагласила да је монографија "охрабрујући знак да су Срби "дошли памети којом се прекида традиција препуштања другима да о Србима доносе судове и пишу им историју како другима одговара, а не како је стварно било".

Ђурковићева је рекла да цијела монографија носи и печат исконског бола, туге и носталгије више од 4.000 протјераних Срба из кладањске оштине.

Она је рекла да су аутори изврсно описали немогући повратак Срба на своја вјековна огњишта.

"Повратак у завичај отежава сазнање да су дојучерашње комшије запосјеле њихову земљу, а администрација направила толико маштовитих смицалица да се отежа доказивање сопствене баштине, па се човјек лијепо обесхрабри и изгуби у том замешатељству", рекла је Ђурковићева.

Она је додала да повратак отежава и комшијска мржња, која се тешко заборавља, због чега је у монографији најчешћа констатација - нема повратка.

Уредник књиге Милан Пантић рекао је да је ова монографија могла и раније да се заврши, али да су аутори увијек долазили до нових података и доказа о страдању српског народа и њихових села, што је тражило времена да се обраде у уврсте у садржај књиге.

"Kњига је свједочење да нема више српских села на подручу кладањске општине у физичком смислу, али, захваљујући ауторима, та села ће остати у књизи да свједоче о времену у којем су сравњена са земљом - изгубљена", рекао је Пантић.

Он је додао да сва та села нису изгубљена све док се гаје и носе у срцу и чувају у успоменама, али када тога нестане у срцима и успоменама, за Србе у Kладњу више неће бити ничега.

Предсједник СПKД "Просвјета" Раде Перић рекао је да ову књигу нису стварали само аутори, већ и њихови познаници, комшије, пријатељи, тако да она представља симбол снаге истрајности, слоге и воље Срба са подручја кладањске општине.

Сарадник и аутор књиге Ратко Челић преминуо је прошле године.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Убијање цивила - велика побједа - Jadovno 1941.

Миливоје Иванишевић: Спомен свим српским жртвама - Jadovno ...

ШЕКОВИЋИ : ПОМЕН ЗА СРПСКЕ ЖРТВЕ ИЗ СЕЛА ЈЕЛАЧИЋИ ...