ПРЕКИНУТИ КОНТАКТ СА ТУЖИЛАШТВОМ БиХ

milorad

БИЈЕЉИНА, 18. ЈАНУАРА (СРНА) - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Република Српска због одлуке Тужилаштва БиХ да одустане од истраге у случају "Добровољачка" против 14 лица не треба да сарађује са Судом и Тужилаштвом БиХ, без обзира на међународну заједницу која покушава да очува њихов ауторитет, што није могуће.

"Треба да прекинемо било какав контакт са Тужилаштвом. Ово је кључна и иритирајућа тачка. То је моје мишљење и ја ћу се консултовати са органима и другим политичким факторима у Републици Српској. Мислим да Тужилаштву БиХ не треба више да дамо политичку подршку нити сагласност да раде на простору Српске. То је моје мишљење, видјећемо шта ће рећи парламент и влада", рекао је Додик.

Он је оцијенио да је одлука Тужилаштва недопустива и доказ да Суд и Тужилаштво БиХ не могу да имају никакву подршку Републике Српске и српског народа.

"То је доказ да је Тужилаштво БиХ формирано да процесуира искључиво само Србе. Није спорно да треба да одговарају сви који су одговорни за злочине, па и ако долазе из српског народа, али је иритирајуће да се одустане од истраге злочина у Добровољачкој који је претходио свим злочина и који је првенац у злочинима", рекао је Додик и додао да је јасно да је одлука о томе донесена на највишем политичком нивоу.

Предсједник Републике Српске је истакао да је одбрана злочина у Добровољачкој улици у Сарајеву директно креирање неистине о рату у БиХ, те да би се даљом истрагом о том злочину дошло до тога да су Алија Изетбеговић и његови сљедбеници предузели организовани злочиначки подухват.

"Одбрана тог злочина је директно креирање неистине о рату у БиХ и зато није чудно да једна таква одлука долази из Сарајева, односно из Тужилаштва БиХ, које од самог формирања није имало лигитимитет од нас из Републике Српске", рекао је Додик поводом обустављања истраге против 14 лица у предмету "Добровољачка".

Предсједник Републике Српске истакао је да би се оптуживањем Ејупа Ганића и Јована Дивјака за злочине у Добровољачкој промијенио карактер рата у БиХ.

"Онда не би остала прича на страни Срба о организованом злочиначком подухвату, већ би се морало даље ићи у истрагу и дошло би се до тога организовани злочиначки подухват предузели управо Алија Изетбеговић и његови сљедбеници", рекао је Додик за БН телевизију.

Он је истакао да је Изетбеговић директно утицао на то да се договори излазак припадника ЈНА из касарне, а након тога је дошло до обрачуна, који је водио његов замјеник Ганић.

"Одговорност те врсте не може да се избјегне", рекао је Додик и подсјетио да је био политички договор да се војници ЈНА, који су махом били Срби, повуку из касарне, а само 300 метара даље дочекали су их рафали и погинуло је њих 42, док није погинуо нико из редова тзв. патриотске лиге.

Предсједник Српске рекао је за Б92 да је злочин у Добровољачкој улици био мотивисан политичком одлуком Бошњака, тада предвођених Изетбеговићем, и да мора бити процесуиран.

"Војска је излазила из Сарајева, није улазила у Сарајево, није била у борбеној формацији, већ у формацији повлачења. Нико од припадника такозване патриотске лиге БиХ, која је извршила такав један злочин под командом Дивјака и Ганића, није погинуо, што говори да је тадашње војно руководство наивно вјеровало Алији Изетбеговићу, који им је обећао да ће мирно изаћи из града", рекао је Додик.

Он је додао да је то први међу злочинима који су се десили у БиХ и да је зато било важно да се раскринка намјера тог злочина.

Тужилаштво БиХ донијело је наредбу о обустави истраге у случају "Добровољачка" против укупно 14 лица, међу којима и Ејупа Ганића, Заима Бацковића и Јована Дивјака, јер је утврђено да у радњама осумњичених лица нису садржана обиљежја кривичног дјела.

Истрага је обустављена и против Хасана Ефендића, Јусуфа Пушине, Емина Швракића, Драгана Викића, Фикрета Муслимовића, Џевада Топића, Јовице Беровића, Решада Јусуповића, Јусуфа Кецмана, Дамира Долана и Ибрахима Хоџића.

Приликом договореног повлачења припадника ЈНА и команде Друге војне области из Сарајева 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици, у засједи коју су поставиле паравојне формације "зелене беретке" и "патриотске лиге", као и Територијалне одбране, убијена су 42 припадника ЈНА, рањена 73, а 215 је заробљено.

Заим Бацковић Заги наредио је напад на колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године. О томе свједочи радио порука коју је пресрела ЈНА, а објавили сарајевски медији.

 

 

Извор: срна