ПРИЗНАЛИ ДА СУ РАТУ БИЛИ ОД 1991.

srna2.jpg

САРАЈЕВО, 24. ФЕБРУАРА (СРНА) - Федерација БиХ признала је законом о правима бораца да су њени војници у рату били од марта 1991. године, иако се као почетак рата у БиХ узима април 1992. године, пише "Еуроблиц".

Шеф Тима за координацију активности истраживања ратних злочина Републике Српске Сташа Кошарац каже да тај федерални закон још једном потврђује да је Сарајево планирало ратне догађаје у БиХ и да је бошњачка политичка елита преузела на себе одговорност према онима који су кроз различите групације радили на наоружавању и обуци.

"То је почело прије 1992. године и очигледно је да су их законом морали наградити за то што су се припремали за рат", рекао је Кошарац.
       
Предсједник Предсједништва Борачке организације РС Дражен Перендија каже да је општепознато да су муслиманске паравојне снаге почетком 90-тих ратовале прво на страни оружаних снага у Вуковару и Осијеку у Хрватској, а касније су извршили злочине у марту 1992. године.

"Еуроблиц" пише да нико од бошњачких политичара нити представника борачких удружења није желио да коментарише закон, па су се представници СДА правдали како нису упознати са детаљима, а слично су одговорили и у удружењу бораца.

Федерални министар за борачка питања Зукан Хелез каже да су те одредбе унесене под притиском борачких удружења и да су тај закон "донијели они прије њега"

 

Извор: срна