Проусташки спомен - кич

У згради вуковарске градске управе, тик до канцеларије градоначелника и његових заменика, недавно је портрет несталог француског добровољца са симболима НДХ

Портрет несталог француског добровољца са симболима НДХ

Портрет несталог француског добровољца са симболима НДХ

У згради вуковарске градске управе, на трећем спрату, тик до канцеларије градоначелника и његових заменика, недавно је постављен портрет Жан Мишел Николиера, француског добровољца који је с хрватским јединицама учествовао у рату 1991. године на подручју Вуковара. За њега се сматра да је након пада града убијен на Овчари док његово тело никад није пронађено. Ради се о наводно уметничкој слици која је у Вуковар стигла пре пар месеци приликом свечаности именовања пешачког моста у центру Вуковара Николиеровим именом. Ништа спорно нема у одлуци да се и таква слика постави, да није једног детаља који се због свог садржаја, али и непропроционалне величине налази у првом плану. Наиме, уз мотиве оштећеног водоторња као симбола страдања Вуковара, те Ајфеловог торња као симбола Николиерове матичне државе који се налазе у позадини портрета, на прсима француског добровољца, уз круницу и значку с француском заставом, стоји и велики амблем ХОС-а с грбом усташке Независне државе Хрватске и поруком ‘За дом спремни’.

На тај детаљ је на последњој седници Градског већа Вуковара указао председник Клуба већника СДСС-а Дејан Дракулић.

 Сматрам да се на слици налазе непримерена обележја и симболи чије истицање представља прекршај против јавног реда и мира. Неко ће рећи да је то уметничко дело и да о њему не треба судити јер је оно уметнички израз, али сматрам да није у реду да слика са таквим непримереним порукама и симболима стоји у градској управи. То је промовисање симбола који потичу из времена фашистичке творевине НДХ и мислим да они сметају сваком грађанину који заступа и који се држи европских вредности заснованих на антифашизму, а на које се позива и хрватска држава, каже Дракулић који је о томе поставио питање на актуелном сату градоначелника.

Градоначелник Вуковара Иван Пенава (ХДЗ) не види ништа спорно у оваквом уметничком изражавању аутора, нити у постављању слике. Рекао је тек да је амблем на Николиеровом портрету био ‘амблем регуларних постројби у Домовинском рату’ те ‘да су потројбе ХОС-а учествовале и у одбрани Вуковара’.

Мислим да сама порука није величање усташтва, већ да она велича жртву и допринос Домовинском рату и борбу против једног другог фашизма. Наведена особа и постројба нису осумњичене нити оптужене за било какав злочин, рекао је Пенава додајући како му је ‘жао ако та слика побуђује некакве негативне конотације’.

Занимљиво је да је у неким ситуацијама истицање симбола и застава других држава кажњиво, док се истовремено промовисање фашистичких симбола не кажњава, каже Дракулић алудирајући на фотографију тројице младића који су се на православни Бадњак сликали са заставом Републике Србије код табле на уласку у Вуковар. Након тога је полиција промптно реаговала и предузела све да их се пронађе и казни за прекршај против јавног реда и мира.

Реакција на фашистичка обележја, осим из редова српске заједнице, нема.

 

Извор: NOVOSTI

 

Везане вијести:

УСТАШКИ СИМБОЛИ И НДХ ПОСТАЛИ "УМЈЕТНИЧКА СЛОБОДА"

НА ЗИДУ ШКОЛЕ У БИЛИЦАМА УСТАШКИ ГРБ - Jadovno 1941.

Фото-сведочанства одгоја у нацистичком духу! - Jadovno 1941.

УВРЕДЉИВИ ГРАФИТИ ПРОТИВ СРБА - Jadovno 1941.

Загреб поново тресе антисрпска хистерија - Jadovno 1941.

Степинац - дио злочиначког система - Jadovno 1941.