ПРВО НАДОКНАДИТИ УНИШТЕНУ ИМОВИНУ

srna

БАЊАЛУКА, 26. МАРТА (СРНА) - Асоцијација удружења расељених лица, повратника и избјеглица у Републици Српској подржава закон, чија примјена ће допринијети да се у Српској гради легално, али прије тога овим категоријама становништва треба надокнадити ратом уништену имовину, рекао је предсједник Асоцијације Војислав Милишић.

"Легално је и да се избјеглим и расељеним лицима прво надокнади њихова ратом уништена и оштећена имовина, након чега ће они моћи да плате уређење грађевинског земљишта, ренту и остале обавезе", рекао је Милишић Срни.

Милишић сматра да власти не би требало да врше било какав притисак на ове категорије становништва у погледу легализације стамбених објеката, све док не добију компензацију за уништену или оштећену имовину у пријератном пребивалишту.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је раније да је легализација бесправно изграђених објеката озбиљан проблем у Српској, због чега са Савезом општина и градова треба пронаћи најбољи модел да би се тај процес завршио.

"Морамо се озбиљно позабавити тим проблемом, јер законом ће бити регуласно да ли ће рокови бити продужени јединицама локалне самоуправе или ћемо доносити неки лекс специјалис", рекла је Голићева и нагласила да су највише таквих објеката изградиле социјалне категорије, породице погинулих, избјегла и расељена лица.

 

 

Извор: срна