ПУЗИГАЋА : ХРВАТСКА ДА УКИНЕ ДИСКРИМИНАТОРСКЕ ЗАКОНЕ

hrvatska_zastava_1.jpg

БАЊАЛУКА, 10. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Удружење радника и инвалида рада избјелих из Хрватске са држављанством БиХ затражиће од Комитета за људска права Европског парламента да наложи хрватском Сабору да укине спорну одредбу Закона о пензионом и социјалном осигурању о застаријевању потраживања доспјелих, а неислаћених пензија.

"Неисплаћивање зарађених пензија представља кршење основних људских права и таква одредба у том закону је дискриминирајућа за Србе у Хрватској", рекао је Срни предсједник овог удружења Никола Пузигаћа.

Пузигаћа је рекао да ће Удружење наставити да се бори свим правним средствима како би власти Хрватске избјеглим Србима признале сва одузета радна, пензиона и станарска права.

Став представника Пензионог фонда Хрватске изнесен у Београду на састанку одржаном поводом питања доспјелих, а неисплаћених пензија остварених у Хрватској, не даје наду за оптимизам, изјавио је Срни предсједник Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир.

Од октобра 1991. године корисници хрватских пензија, који су наставили да живе на подручју ван контроле хрватских власти или су под притиском избјегли у Србију и Црну Гору или у неке треће земље, остали су без својих пензија јер им је исплата обустављена једностраним актом хрватског пензионог фонда.

Хрватска је 1. јануара 1999. године донијела Закон о пензионом и социјалном осигурању и у члан 5 уградила одредбу о застаријевању потраживања доспјелих, а неисплаћених пензија у року од три године, који се рачуна од дана доспијећа. 

 

 


Извор: срна