РАЈИЛИЋ: РАСВИЈЕТЛИТИ УБИСТВА СРПКИЊА У САРАЈЕВУ И ГОРАЖДУ

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/rajilic_zivkovic-bozica.JPGСАРАЈЕВО, 14. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић изјавила је да ће на данашњем састанку са главним хашким тужиоцем Сержом Брамерцом разговарати о наставку хапшења осумњичених за злочине над Српкињама.

 "Тај процес је већ започео и о томе смо разговарали и раније", рекла је Рајилићева новинарима у Сарајеву. 

 Она је истакла да ће данас покренути и иницијативу за расвјетљавање убистава српских жена код својих кућа на подручју Сарајева и Горажда. 

 "Брамерцу ћу предати списак од скоро 400 убијених српских жена које су страдале током рата у Сарајеву и Горажду", каже Рајилићева.

Она је навела да је познато који људи и из којих јединица су починили те злочине. "Нажалост немамо живих свједока да говоре о томе", рекла је Рајилићева.

Предсједник Републичког одбора за тражење заробљених и погинулих бораца Војске Републике Српске Марко Грабовац рекао је да Брамерца упознати са велики број питања и проблема који се не рјешавају већ годинама. 

"Ријеч је о тражењу несталих лица српске националности, ексхумацијама масовних гробница, покретању кривичних пријава против извршилаца злочина над Србима, као и другим питањима нестанка људи током рата у БиХ и шире", рекао је Грабовац.

Он је поновио да је незадовољан лошим радом Института за нестала лица БиХ, посебно при идентификацији тијела која се годинама налазе у спомен-костурницама.

Према његовим ријечима, ове процесе тражења и идентификације несталих коче Тужилаштво БиХ, али и Међународна комисија за тражење несталих лица. 

"Ми ћемо данас поново тражити да се овај посао покрене са мртве тачке", рекао је Грабовац.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

 

Везане вијести: 

хиљаде српских жена било у муслиманским и ... - Jadovno 1941.

ПРОЦЕСУИРАТИ ПОЧИНИОЦЕ ЗЛОЧИНА НАД СРПКИЊАМА ...

КОЈИЋ: 800 ДОСИЈЕА О СРПКИЊАМА ... - Jadovno 1941.