РАЈИЛИЋ: ФИЛМ "НЕЧУЈНИ КРИК" - ВРИЈЕЂА СРПСКЕ ЖРТВЕ РАТА

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/necujni_krik.jpgБАЊАЛУКА, 27. НОВЕМБРА /СРНА/ - Удружење жена жртава рата Републике Српске оштро протестује због недавног приказивања документарног филма "Нечујни крик" Балканске истраживачке мреже "Бирн БиХ", јер сматра да је намјера да се прикаже да су искључиво жене из Федерације БиХ биле жртве протеклог рата.

Предсједник Удружења Божица Живковић-Рајилић рекла је Срни да овај филм наноси огромну штету српском народу и да вријеђа српске жртве рата.

"У овом филму Српкиње не постоје, оне су на маргини збивања, непотребне, наше ријечи нису важне. Муке које смо преживјеле су по овом филму `природно и нормално стање јер смо Српкиње и не треба нам кривица да бисмо биле криве", истиче Рајилићева.

Према њеним ријечима, у филму су приказане слике Омарске, Приједора, Јабланице, Брчког, Дретеља за које Бошњаци тврде да су били логори за несрбе, а нису приказани логори у Броду, Оџаку, Тузли, Зеници, Трнову... у којима су били Срби.

Рајилићева је навела да по завршетку филма гледалац може закључити да су жртве искључиво Бошњаци и неки мали број хришћана, углавном Хрвата.

"У име Срба на филму се најчешће појављује један мушкарац - логораш, али није приказан ниједан примјер стотина и хиљада српских жена које су злостављане у протеклом рату у Федерацији БиХ", наглашава Рајилићева.

Она каже да се у овом филму она, као предсједник Удружења, не препознаје ни као жртва ни као Српкиња, него као некакав "административни радник" који скупља податке о женама, просљеђује и критикује Владу Републике Српске.

Документарни филм "Нечујни крик" Балканске истраживачке мреже "Бирн БиХ" приказан је у Бањалуци 24. новембра у оквиру презентације "Међународног протокола о документирању и истраживању случајева сексуалног насиља у конфликту".

У оквиру презентације тог протокола, који проводи и финансира британска Амбасада у БиХ, одржан је састанак у Бањалуци са представницима Удружења и организација српских жртава из протеклог рата 1991-1995.године.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

РАЈИЛИЋ: РАСВИЈЕТЛИТИ УБИСТВА ... - Jadovno 1941.

хиљаде српских жена било у муслиманским и ... - Jadovno 1941.

ПРОЦЕСУИРАТИ ПОЧИНИОЦЕ ЗЛОЧИНА НАД СРПКИЊАМА ...

КОЈИЋ: 800 ДОСИЈЕА О СРПКИЊАМА ... - Jadovno 1941.