РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ ПРОЦЕСУИРАТИ ПРЕД ОКРУЖНИМ ТУЖИЛАШТВИМА

goran krcmar.jpg

БАЊАЛУКА, 18. ЈАНУАРА (СРНА) - Шеф Оперативног тима за тражење несталих Републике Српске Горан Крчмар изјавио је да се мора ући у измјену законске регулативе и кривичног поступка да би ратни злочини били процесуирани пред окружним тужилаштвима, јер то Тужилаштво БиХ неће урадити.

"Двадесет година је прошло од неких злочина и умиру и извршиоци злочина и свједоци. Одуговлачење и јесте циљ Тужилаштва да би се случајеви сутра затварали", рекао је Крчмар Срни.

Крчмар је рекао да ће све предмете у случају "Добровољачка", које српска страна буде имала, уступити српском Тужилаштву за ратне злочине.

"Када се ријеч о случајевима `Тузланска колона` и `Добровољачка улица` ту је ријеч о припадницима ЈНА, гдје Србија и те како има надлежности над тим предметима", каже Крчмар.

Према његовим ријечима, Република Српска мора се суочити са истином да је Тужилаштво БиХ институција коју је пројектовала међународна заједница с циљем да аболира све злочине почињене над српским народом у БиХ.

Крчмар је истакао да ту није ријеч само о злочину у Добровољачкој улици, већ у цијелом Сарајеву од 1992. до 1995. године, затим Сијековцу, Тузланској колони, на Озрену, као и у случају "Дудаковић и други".

Он је поновио да Српска неће одустати од тражења одговорности за оне који су починили злочине над српским народом за којима постоје необориви докази.

Тужилаштво БиХ донијело је наредбу о обустављању истраге у случају "Добровољачка" против 14 лица, међу којима и Ејупа Ганића, Заима Бацковића и Јована Дивјака, јер је утврђено да у радњама осумњичених лица нису садржана обиљежја кривичног дјела.

Приликом договореног повлачења припадника ЈНА и команде Друге војне области из Сарајева 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици, у засједи коју су поставиле паравојне формације "зелене беретке" и "патриотске лиге", као и Територијалне одбране, убијена су 42 припадника ЈНА, рањена 73, а 215 је заробљено.

 

 

Извор: срна