РИЈЕЧ ГЕНОЦИД - ПРОЈЕКАТ БОШЊАЧКОГ ПОЛИТИЧКОГ ВРХА

tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna2.jpg

БАЊАЛУКА, 3. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Ријеч геноцид био је пројекат бошњачког политичког врха на самом почетку рата у бившој СФРЈ, на чијој су реализацији Бошњаци радили током свих ратних година како би се представили као жртве, истичу саговорници "Фокуса".

На сједници ратног Предсједништва БиХ, одржаној 4. маја 1992. године у Сарајеву, дан послије крвавог напада на колону ЈНА у Добровољачкој улици, предсједник Грађанског вијећа БиХ Абдулах Коњиција категорично је затражио да се сви злочини почињени над Бошњацима окарактеришу као геноцид, наводи "Фокус".

Лист подсјећа да је прије те сједнице у центру Сарајева убијен српски сват, да су хрватско-муслиманске јединице упале у село Сијековац и побиле српске цивиле, те да је Купрес већ био у пламену.

Директор републичког Центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић рекао је да су Бошњаци од почетка рата радили на томе да прича о геноциду траје свих година рата и да се одржи, те да добије своју верификацију, подсјећајући да је 4. септембра 1995. године усвојена Бонска декларација о геноциду у БиХ.

"Без обзира што није било правне квалификације о геноциду, то је била опште прихваћена прича, захваљујући јаким лобијима Бошњака у свијету и програмском дјеловању", објаснио је Велимировић.

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић рекао је да су Бошњаци на почетку рата сматрали да је БиХ само њихова земља и да све што се дешава представља напад на Бошњаке. "Управо зато је и Коњиција предлагао да сваки злочин над Бошњацима буде геноцид. У том програмском дјеловању значајно су им помогле и међународне снаге", истакао је Дукић.

Он је оцијенио да није проблем само с Бошњацима, него и људима попут Чедомира Јовановнића и Наташе Кандић, који заговорају да је БиХ требало дати да буде муслиманска држава. "Они не одустају од тога и због свега се поново потенцирају неки наводи о геноцидности над Бошњацима", додао је Дукић.

 

 

Извор: срна