САКРИВАЛИ ТИЈЕЛО ДА БИ УЦЈЕЊИВАЛИ СРПСКУ

icmp

БАЊАЛУКА, (СРНА) - Међународна комисија за нестала лица (ИЦМП) годинама је прикривала да су посмртни остаци пуковника Авде Палића, команданта Жепачке бригаде Армије РБиХ који је нестао у септембру 1995, пронађени још 2001. године у масовној гробници у околини Рогатице, како би власти Републике Српске држала под сталним политичким притиском, пише "Прес".

Лист је у посједу повјерљивог дописа ОХР-а од 29. јануара 2007. године у коме је Петер Бас Бакер, тадашњи замјеник високог представника, у име Комисије Владе Републике Српске за рјешавање судбине несталог Палића, тражио од директорке ИЦМП-а Кетрин Бомбергер да ДНК узорке Палићевих сродника циљано упореди са неидентификованим тијелима ексхумираним у новембру 2001. године у Враголовима, селу надомак Рогатице.

У том допису алудира се на могућност да је Палићево тијело давно пронађено, али да још није идентификовано, а то је, како ће се касније показати, и била истина, јер је у августу 2009. године откривено да су његови посмртни остаци све те године били у мртвачници у Високом, што говори да су власти Српске пуних осам година биле примораване да раде узалудан посао.

Некадашњи директор Полиције Репубике Српске Драгомир Андан вјерује да је у завјеру међународне заједнице био директно укључен тадашњи утицајни замјеник високог представника Рафи Грегоријан.

Он тврди да је Грегоријан, преко овог случаја, желио да власт држи под сталном тензијом да би себи осигурао нови мандат у ОХР-у.

"Све те године циљ није био поналажење тијела, него је то за њих било одлично политичко средство притиска на власти Српске. Овај случај се користио у тој мјери да је код разговора о реформи полиције један од услова био и откривање Палићевог тијела. Савршено добро су знали да тијело не може бити пронађено, јер је било у мртвачници, па им је то био сјајан адут за разне уцјене", рекао је Андан.

 

 

Извор: срна