САНИРАНО СПОМЕН-ОБИЉЕЖЈЕ

ЗВОРНИК, (СРНА) - Завршен је главни дио санације Спомен-обиљежја припадницима Војске Републике Српске (ВРС), полиције и цивила на Црном врху код Зворника, које је више пута оскрнављено, а потребно је још замијенити сломљени дио плоче, потврдио је данас предсједник Скупштине Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Зворник Миливоје Марковић.

Марковић је рекао новинарима да су око Спомен-обиљежја изливени армирани бетонски стубови са вазнама, те у непосредној близини постављени бетонски сто и клупе за одмор посјетилаца.

Истичући да су радови коштали 1.500 КМ, које је из буџета обезбиједила општина Зворник, Марковић је рекао да још треба наћи извођача који ће санирати сломљени дио Спомен-плоче.

Он каже да вандали који су оштетили овај споменик још нису отркивени и истиче да ће бити затражена полицијска заштита овог спомен-обиљежја, које због удаљености електро-мреже, није могуће ноћу освјетлити. Споменик се налази у близини магистралног пута Зворник - Тузла.

Спомен-обиљежје на Црном врху изграђено је 2010. године на мјесту гдје је 10. септембра 1992. године из засједе мучки убијено 11. припадника ВРС, полиције и цивила.

Само шест дана након откривања и освештања, непозната лица су оскрнавила ово спомен-обиљежје, поломивши један дио плоче.

 

 Десетак дана касније, непознати починиоци су украли дрвене клупе и сто, које су за одмор биле постављене код Спомен-обиљежја, а потом су украдени стубови и ланци, који су били постављени около.

 

 

 

Извор: срна