САРАЈЕВСКИ ЦЕНТАР УМАЊИО БРОЈ СРПСКИХ ЖРТАВА

milivoje-ivanisevic-1.jpg

БЕОГРАД, 6. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Београдски Институт за истраживање српских страдања у 20. вијеку упозорава да је сарајевски Истраживачко-документациони центар у својим подацима умањио број српских жртава у протеклом рату за 5 800 на нивоу БиХ и за 4 027 у Сарајеву.

Директор овог београдског института историчар Миливоје Иванишевић рекао је Срни да су подаци његовог института о броју српских жртава у цијелој БиХ, а посебно у Сарајеву, знатно погубнији за српску популацију у БиХ него што наводи центар Мирсада Токаче.

Уз подсјећање да у објављеним подацима сарајевског центра људски губици српске националности у БиХ износе 24 900 лица, Иванишевић наводи да је у бази података београдског Института евидентирано 30 700 српских жртава, или 5 800 више од објављене цифре сарајевског центра.

Иванишевић подсјећа да су још драстичније разлике испољене су у случају Сарајева, гдје бошњачки извори наводе да је било 3 597 страдалих Срба у овом граду, а на списку његовог института евидентирано је укупно 8 504 српских жртава из Сарајева, од чега је чак 7 524 убијених, док је за 856 Срба судбинаје непозната.

Он истиче да за остале Институт не посједује довољно података за националну или личну идентификацију.

"Позната је и неколико пута наглашавана чињеница да је у том граду само за осам месеци 1992. године убијено више лица српске националности него током Другог светског рата и Павелићеве страховладе", наводи Иванишевић.

Узимајући у обзир само основни списак, додао је Иванишевић, у београдском Институту је евидентирано 4 027 више убијених Срба него што су то саопштили бошњачки извори.

Он додаје да су у оба случаја, и за ниво БиХ и за Сарајево, код података Института могућа одступања, која не би смјела да буду већа од два до три одсто.

"Нормално да мањи број убијених Срба умањује и обим злочина, а тиме умањује и одговорност за злочине које су у БиХ и Сарајеву починиле муслиманске војне и цивилне власти којима је током рата припадао и сам потписник поменутих података", оцјењује Иванишевић.

Иванишевић наводи да је његов Институт максимално увјерен у своје податке, поготово што се евидентирањем српских жртава бави од 1992. године, а сарајевски центар тек од прије седам-осам година.

"На страну оно што је крајње лицемерно да у евиденцији српских жртава учествује страна која је и одговорна за та страдања. Ја увек помињем Јевреје. Да ли би они дозволили да Немци евидентирају колико је Јевреје убијено у Немачкој. Или, да Јапанци региструју америчке губитке", додао је Иванишевић.

Иванишевић истиче да је прилично бесмислено у грађанском рату дијелити жртве на војне и цивилне, као што то чини сарајевски центар, иако је та подјела присутна и у многим међународним нормативима.

Истраживачко-документациони центар БиХ је недавно објавио да је до сада током ратних сукоба 1992-1995. године регистровао око 98 000 жртава страдалих у протеклом рату, од којих су 55 одсто војници, а 45 одсто цивилно становништво, а међу убијенима је око 64 000 Бошњака, 24 900 Срба, 7 700 Хрвата и око 500 осталих.

 

 

Извор: срна