САВАНОВИЋ: ПОНОВЉЕНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ИЗ ДРУГОГ СВЈЕТСКОГ РАТА

Министар Миленко Савановић

Министар Миленко Савановић

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да су сви злочини који су се дешавали у Другом свјетском рату поновљени и 1992. године чија су мета и жртве остали Срби, али је трагично да ниједан случај који се се односи на српске жртве није процесуиран.


"Злочине над Србима су чинили муслимани и Хрвати, практично локално становништво. Нажалост, мета и жртве остале су исте као и у Другом свјетском рату - Срби", истакао је Савановић на конференцији за новинаре у Бањалуци поводом обиљежавања 15. септембра – Дана погинулих и несталих у одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске.

Савановић је рекао да се поставља питање зашто у посљедња два вијека практично постаје жртва српски народ, коме никада нису заказале доброта и великодушност, правичност, повјерење и све оне људске вриједности које цивилизација посједује.

"Зашто српски народ који је увијек био на страни слободарског свијета, који се борио против фашизма и свих окупација, дође у ситуацију да буде етнички чишћен, убијан и угњетаван", запитао је Савановић.

Савановић сматра да Срби недовољно познају историју и догађаје које је она носила.

Према његовим ријечима, интелектуална јавност у научним институцијама и академијама Републике Српске, те историчари, треба да дају одговор на питање српског страдања.

Савановић је рекао да ће се историја Србима поновити уколико буду лакомислени и брзо праштали и прихватали у загрљај све те који су их убијали и били непријатељи, закључујући да се у том случају поставља суштинско питање – да ли су Срби довољно зрели и као народ способни за опстанак и останак.

Министар је подсјетио да ће у Бањалуци сутра бити обиљежен 15. септембар – Дан несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Обиљежавање почиње сутра у 9.30 часова служењем парастоса у Храму Христа Спаситеља погинулим и убијеним борцима и цивилима, у 10.15 часова предвиђено је полагање вијенаца на Спомен-костурницу на бањалучком Новом гробљу, те обраћање званичника у 11.15 часова.

У 11.35 часова предвиђено је полагање вијенаца на Споменик "12 беба" у центру Бањалуке, док ће у 13.00 часова у Банском двору бити одржана трибина "Актуеална питања на остваривању породица погинулих бораца у протеклих 20 година", те изложба "Хроника рата-узроци и посљедице".

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

САВАНОВИЋ: СРБИ ЋЕ ОПСТАТИ НА СВОЈИМ ВЈЕКОВНИМ ...

САВАНОВИЋ: НЕ СТВАРАТИ СИТУАЦИЈЕ ДА СЕ ЗА СЛОБОДУ ...

ЗЛОЧИН У ВОЗУЋИ ИМА ЕЛЕМЕНТЕ ГЕНОЦИДА - Jadovno 1941.