САВИЋ : АРХИВА ХВО-а ПРЕМЈЕШТЕНА У ЗАГРЕБ !

srna

БАЊАЛУКА, 24.МАЈА /СРНА/ - Републички центар за истраживање ратних злочина располаже незваничним информацијама да је ратна архива ХВО-а из Федерације БиХ измјештена у Загреб, што ствара потешкоће у документовању ратних злочина који су починили припадници ХВО-а у БиХ, упозорава замјеник директора овог центра Цвјетко Савић.

"Питам се шта би се десило да је Република Српска архиву Војске Српске, која се тренутно налази у бањалучкој касарни `Козара`, премјестила у Београд" - истиче Савић за Срну.

 

Архив Федерације БиХ је, на основу закључка федералне владе из 2006.године, преузео највећи дио архиве Војске Федерације БиХ , а Савић напомиње да једино Српска, упркос бројним настојањима, још увијек није успијела да под своје окриље врати архиву Војске Републике Српске која се налази под надлежношћу Министарства одбране БиХ.

 

Сличан закључак донијела и Влада Српске 18.1.2007.године , у коме наводи да се архива Војске Српске и други материјал настао у периоду од 4.4.1992. до 31.12.2005.године предаје на чување Архиву Републике Српске. Али тај закључак никада није испоштовало Министарство одбране БиХ.

 

Савић каже да су процедуре код Министарства одбране БиХ за изузимање докумената архива Војске Српске веома компликоване и споре.

 

"То за посљедицу може имати успоравање рада тимова адвоката одбране Радована Караџића и Ратка Младића пред Хашким трибуналом којима је ова архива неопходна, а што се, са друге стране, може оквалификовати на начин да институције БиХ у појединим сегментима не сарађују са Хашким трибуналом", упозорава Савић.

 

Влада Републике Српске је од 2006.године до сада на разне начине покушавала да ријеши питање архиве Војске Српске.

 

Први покушај је био споразум о коначном располагању свим правима и обавезама на покретној имовини која ће и даље служити за потребе одбране, којег су 5.7.2006.године у Добоју потписали предсједници Владе Српске и Федерације БиХ и предсједавајући Савјета министара БиХ.

 

Савић објашњава да је тим споразумом дефинисано да су архива , списи и други документи, као и остала покретна имовина, изузети из овог споразума и да ће њихов статус бити регулисан посебним споразумом, што је подразумијевало да се сачини нови споразум или анекс постојећег споразума.

 

Он је нагласио да је Влада Српске, у складу са поменутим споразумом, 8.3.2012.године донијела рјешење којим даје сагласност на анекс споразума о коначном располагању свим правима и обавезама на покретној имовини која ће даље служити за потребе одбране.

 

"Тај анекс споразума подразумијева да се архива, списи и други документи пријашње Војске Федерације БиХ и Војске Српске, вођени у периоду од 4.4.1992. до 31.12.2005.године, осим персоналне евиденције запослених, предају Влади Федерације БиХ и Влади Српске", нагласио је Савић.

 

Овим анексом споразума такође је дефинисано да ће Влада Федерације БиХ и Влада Републике Српске чување и коришћење архивске грађе вршити у складу са важећим законима о архивској грађи.

 

Истим рјешењем Влада Српске овластила је премијера Александра Џомбића да потпише анекс споразума о коначном располагању свим правима и обавезама на покретној имовини која ће даље служити за потребе одбране.

 

Републички центар добио је задатак да ово рјешење и анекс споразума достави Влади Федерације БиХ, Савјету министара БиХ и Министарству одбране БиХ, чиме је започета процедура да исту одлуку донесу и Влада Федерације БиХ и Савјет министара БиХ и да се потпише анекс споразума како би архива Војске Републике Српске коначно прешла у Архив Српске.

 

Савић каже да је садашњем Министарству одбране БиХ и ОС БиХ архива Војске Српске - непотребна, јер се она односи на период прије њиховог формирања, али да није оптимиста да ће Влада Федерације БиХ потписати поменути анекс споразума.

 

"Мислим да је некоме стало да се архива Војске Републике Српске користи на овако успорен начин као и до сада , што у великој мјери наноси штету тимовима одбране Радована Караџића и Ратка Младића пред Хашким трибуналом", истиче Савић.

 

Он је увјерен да постоји један вид опструкције Министарства одбране БиХ према тимовима одбране генерала Ратка Младића и Радована Караџића, којима се не дозвољава приступ одређеним документима како би се успорила и онемогућила њихова одбрана.

 

"Уколико Министарство одбране БиХ не буде достављало потребну документацију, тимови одбране Караџића и Младића могу затражити од Хашког суда обавезујући налог према БиХ којим се налаже Предсједништву БиуХ да испуњава сарадњу са Трибуналом у смислу достављања архиве", истакао је Савић.

 

Архиву Војске Српске у периоду након рата прегледавали су истражиоци Хашког трибунала и скенирали документацију која им је била потребна за одређене поступке или за своју архиву.

 

Према његовим ријечима, у касарни "Козара" у надлежности команде 6.Пјешадијске бригаде ОС БиХ налази се архива Војске Српске, која је настала у периоду од 4.4.1992.до 31.12. 2005.године, а која садржи на хиљаде докумената који се односе на борбена дејства јединица од формирања Војске Српске до краја 2005.године.

 

"Ту се налази архива Главног штаба , команди корпуса, ваздухопловства и бригада Војске Српске, а најзначајније су одређене наредбе , планови дејстава , карте , заповијести и наређења", истакао је Савић.

Разговарао : Миломир САВИЋ

 

Извор: срна